BIST 10.194
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.402,23
HABER /  GÜNCEL

Türkiye ile Türkistan'ın nevruz farkı

Nevruz etkinlikleri, Türkiye'de farklı amaçlarla provoke edilirken, Orta Asya'nın kalbi Türkistan'da coşkuyla kutlanıyor...

Abone ol

Geçmişten günümüze 21 ve 22 Mart tarihlerinde baharın gelişinin bayramı olarak kutlanan Nevruz, Türkiye'de farklı amaçlarla provoke edilirken, Orta Asya'nın kalbi Türkistan'da çok daha farklı kutlanıyor.

FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Nevruz etkinlikleri, Türki cumhuriyetlerin tamamında olduğu gibi Kazakistan'ın Türkistan kentinde de coşkuyla kutlanıyor. Meydanlara etkinliklere katılan konukların ağırlandığı, izzeti ikramlarda bulunulan dev çadırlar kurulurken, kutlamalar birbirinden renkli gösterilere sahne oluyor.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk Kazak Üniversitesi'nin de bulunduğu Türkistan'daki etkinliklerde dans grupları hünerlerini sergiledi, söylenen şarkılar ve eğlenceli gösteriler izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı.

Milli dans figürlerinin sergilendiği oyunlar büyük beğeni toplarken dev kazanlarda pişirilen yemekler misafirlere ikram edildi. 

Kutlamalarda Nevruzu kutlamak için Türkistan'da bulunan üniversitenin eski Mütevelli Heyeti Başkanı, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek de yer aldı.

Kutlamaların bugün ve yarın da coşkuyla sürmesi bekleniyor.

Ülkemizde ise durum çok daha farklıydı.. Özellikle bazı siyasi çevrelerin ve Nevruz'u bahane eden PKK yandaşlarının ortalığı savaş alanına çevirdiği gösteriler vatandaşlara ve güvenlik güçlerine zor anlar yaşattı.

Hükümetin  nevruzun her yıl kutlandığı tarih olan 21 Mart tarihinde kutlanmasını isteyen genelgesine rağmen BDP'nin bugün Batman, Mersin, Hakkari, Şanlıurfa, Şırnak ve Bitlis'te düzenlediği kutlamalarda olaylar çıktı.

Göstericiler ile polis arasında çıkan arbedede sokaklar savaş alanına döndü. Güvenlik güçlerine ateş açıldı, molotoflar ve taşlar yağdırıldı. Olaylarda onlarca vatandaş ve polis yaralandı.

İşte Ortaasya ve Türkiye'den iki farklı Nevruz etkinliği... Kararı siz verin hangisi kutluyor, hangisi terör estiriyor?