BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,80
ALTIN 2.438,76
HABER /  DÜNYA

Türkiye ile İspanya arasında tarım anlaşması

Türkiye ile İspanya arasında tarım alanında Teknik, Bilimsel ve Ekonomik İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bak...

Abone ol

Türkiye ile İspanya arasında tarım alanında Teknik, Bilimsel ve Ekonomik İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Tarım alanındaki işbirliğimizin düzenli ve sistematik bir şekilde sürdürülebilmesi için imzaladığımız anlaşma önemli bir adım olacaktır” dedi.
Türkiye ve İspanya’nın demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerin gelişmesi yolunda gayret gösteren, bu çerçevede küresel projelerde ortak çabalarla yer alan iki ülke olduğunu ifade eden Bakan Eker, NATO müttefiki olan İspanya ile Türkiye’nin ikili ilişkilerinin istikrarlı bir şekilde gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
AB sürecinde açılan en son faslın 2010 İspanya’nın dönem başkanlığında açılan gıda faslı olduğunu hatırlatarak, İspanya’ya Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine verdiği destekten dolayı teşekkür eden Bakan Eker, Türkiye ile İspanya arasında genel ticari hacmin son 11 yılında genel bir artış gösterdiğini, 2012 yılındaki toplam ticaret hacminin yaklaşık 10 milyar dolar olduğunu ifade etti.
İki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi içerisinde tarım ticaretinin oldukça mütevazi bir düzeyde olduğunu, 500 milyar doların altında olduğunu ifade eden Bakan Eker, “Bunun geliştirilmesi iki ülkenin de yararınadır. Bu potansiyel, bu ticaret hacmi Türkiye ile İspanya’nın sahip oldukları potansiyeli yansıtmaktan uzaktır. İspanya ile su ürünleri ile balıkçılık alanındaki işbirliğimizin sürdürülmesi amacıyla daha önce imzalanan niyet beyanının süresi 31 Aralık 2016’ye kadar uzatılmıştır. Tarım alanındaki işbirliğimizin düzenli ve sistematik bir şekilde sürdürülebilmesi için imzaladığımız anlaşma önemli bir adım olacaktır” dedi.
İmzalanan mutabakat zaptının; tarım sektör mevzuatı, tarımsal modernizasyon ve tarıma yönelik sigorta politikaları, tarım ürünleri ve tarım piyasaları, bitki sağlığı ve sınır kontrolleri, veterinerlik tedbirleri, hayvan besleme ve uyarı ağları, gıda kalite kontrolü, hayvan refahı sistemleri, yenilenebilir enerjilerin yanı sıra tarım sektöründe enerji tasarrufu ve etkinliğine yönelik tedbirlerin uygulanması ve kırsal kalkınmayı içerdiğini ifade eden Bakan Eker, “İspanya hükümetinden hem 2016 yılında Antalya’da düzenlenecek olan EXPO 2016 Antalya hazırlık sürecinde, hem de EXPO 2020 İzmir adaylık sürecinde desteklerini bekliyoruz. Anlaşmamızın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

KONUK BAKAN’DAN BAŞSAĞLIĞI
“Şahsım ve temsil ettiğim hükümetim adına son zamanlarda Güneydoğu sınırındaki çatışmalar ve gerginliklerden kaynaklanan saldırılar dolayısıyla vatandaşlarınızın can ve mal kaybından dolayı çok üzgünüz, başsağlığı diliyoruz” diyen İspanya Tarım, Gıda ve Çevre İşleri Bakanı Miguel Arias Canete, Türkiye’nin bölgesinde barışı sağlayabilmek için uygulayacağı politikalarda İspanya hükümetine güvenebileceğini söyledi.
Tarımsal kalkınma, kırsal kalkınma, hayvancılık gibi alanlarında iki ülkenin ve halkların refahına katkı sağlayacak bir alanda imzalanan mutabakat zaptının barışa kendilerinin de katkıda bulunmak istediklerini kanıtlayacağını ifade eden Canete, en önemli olanın haklar arasındaki uyumun sağlanması, gelişmenin sağlanması ve ekonomik olarak bir ilerleme kaydedilmesinin bu mutabakatın en önemli sonuçları olacağını söyledi.

EKONOMİK KRİZ ESPRİSİ
Mutabakat zaptının imzalanmasından sonra Bakan Eker, konuk Bakan’a çini işlemeli bir vazo armağan ederken Canete, “Şuan ekonomik krizden geçmekte olduğumuzdan dolayı biz de size en iyi yaptığımız şeyi, zeytinyağını getirdik size” diye espri yaptı. Ardından bir de kitap armağan eden Bakan Miguel Arias Canete, “O kadar da kötü durumda olmadığımız için bir de kitap getirdik” dedi.
Bakan Eker ise, “Biz geçtik onu, zamanında yaşadık onu. İspanya’nın da en kısa zamanda aşacağını, gönülden desteğimizi ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
(İHA)