BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiye demir ağlarla döşeniyor

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nde sona gelindi. Proje bununla da bitmiyor. Tüm yurt demir ağlarla döşeniyor.

Abone ol

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin ilk etabında test sürüşlerine nisan ayında başlayacaklarını söyledi. 250 km. hız yapacak trenle Ankara-Eskişehir arası 1 saat 5 dakikaya inecek.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin ilk etabını oluşturan Ankara-Eskişehir hattının bu sene açılacağını söyledi.

ESKİŞEHİR-İSTANBUL ARASI
Yıldırım, ikinci kesimi oluşturan Eskişehir-İstanbul hattının yapım çalışmalarına ise bu yıl başlanacağını ve kredi görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, "Bu ihale, hukuki süreçleri yüzünden maalesef projeyi 1 yıl geciktirdi. Yoksa bunun da belini kırmıştık" diye konuştu.

Yıldırım, Ankara-Eskişehir hızlı tren hattının 665 milyon euro, Eskişehir-İstanbul hattının ise 660 milyon euroya mal olacağını belirtti

Yeni projeler yolda

Yıldırım, Ankara-Konya arası hızlı tren hattı için çalışmaların başladığını, altyapısının ise yüzde 65 oranında tamamlandığını belirterek, üst yapı için de ihaleye çıktıklarını söyledi. 500 milyon dolarlık projenin gerçekleşmesiyle Konya-İstanbul arasının 3.5 saat olacağını kaydeden Yıldırım, "Ankara için ise 'git gel Konya 6 saat', 'git gel 1 saat 15 dakika' olacak" dedi.

Ankara-İzmir arasında da hızlı tren hattı döşeneceğine dikkat çeken Yıldırım, 2 milyar dolarlık yatırımla aradaki mesafenin 3 saat 20 dakikaya ineceğini kaydetti. Yıldırım, feribot ve tren ile İstanbul-İzmir arasının ise 6-6.5 saat olduğunu ve bunun geçen hafta başladığını kaydetti.

Ankara-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars olmak üzere hızlı tren hatlarının doğuya kadar uzayacağına dikkat çeken Yıldırım, İzmir'in ulaşım sorununa da el attıklarını ve İzmir Belediyesi'yle raylı sistem projesi başlatıldığını kaydetti. Yıldırım, bu sistem ile günde 500 bin insanın kuzeyden güneye taşınacağını söyledi.

Referans