BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türkiye - Avusturya arasında büyük gerilim ne oluyor?

TÜRKİYE ile Avusturya arasında sert bir rüzgar esiyor. Avusturya'nın 'AB üyeliği müzakerelerinin durdulacağını' önerme kararı Ankara'dan sert bir karşılık aldı.

Abone ol

Türkiye ile Avusturya arasındaki söz düellosu büyüdü gerilim zirve yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, "Avusturya, radikal ırkçılığın başkenti" dedi. Çavuşoğlu'na tepki gösteren Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ise Türkiye'den "ev ödevini iyi yapmasını" istedi.

Avusturya Başbakanı Christian Kern dün, Türkiye'nin demokratik ve ekonomik kriterler bakımından yetersiz olduğunu idria ederek, Avrupa Birliği'nin üyelik müzakerelerini durdurmasını önereceğini söylemişti.

TGRT Haber televizyonuna konuşan Çavuşoğlu ise bu sözlere sert tepki gösterdi.

AVUSTURYA IRKÇILIĞIN BAŞKENTİ OLDU

Çavuşoğlu, "Avusturya Başbakanı önce kendi ülkesine bakmalıdır. Bugün Avusturya radikal ırkçılığın başkentidir" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

-"Yıllar önce biliyorsunuz Haider seçildi. Haider'i zorla gönderdiler. Son seçimde radikal aday, ırıkçı aday kıl payı kaybetti. Şimdi seçim iptal oldu ve bu radikal adayın, ırkçı adayın seçilme ihtimali var, yüksek.

-"Böyle ırkçı akıma kapılmış bir ülkenin bizim vatandaşlarımıza 'radikal' demesi herşeyden önce bir ironidir, çelişkidir."

AVUSTURYA : TÜRKİYE EV ÖDEVİNİ YAPSIN

Çavuşoğlu'nun bu çıkışına Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz'dan jet hızıyla yanıt geldi. 

Sebastian Kurz, "Türkiye Dışişleri Bakanı'nın Avusturya'ya yönelik eleştirilerini kesinlikle reddediyorum. Ankara'yı kullandığı kelimelerle, (içerde) attığı adımları yumuşatmaya ve aynı zamanda ev ödevini iyi yapmaya çağırıyorum" dedi.

Avusturya Başbakanı Christian Kern daha önce Türk toplumundaki bazı gruplardan sosyal medya hesapları üzerinden ölüm tehdidi aldığını öne sürmüştü.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI GELİYOR

Bu arada TGRT'deki konuşmasında Mevlüt Çavuşoğlu sıcak bir gelişmeyi de haber verdi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'ye geliyor. Ziyaret 24 Ağustos'ta olacak. ABD darbe girişimine etkili tepki vermemekle itham ediliyondu. Kerry'nin ziyareti Gülen'in iade süreci de göz önüne alındığında çok kritik bir önem taşıyor.