BIST 10.320
DOLAR 32,21
EURO 35,12
ALTIN 2.465,12
HABER /  DÜNYA

Türkiye Arapların yapamadığını yaptı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilişkilerin hızla geliştkiği Suriye'ye 3 günlük resmî bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Abone ol

Ziyaretin ilk gününde Gül, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed ile Halk Sarayı'nda yaklaşık 3 saat süren görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı yaptı. Suriye Devlet Başkanı Esed, Türkiye'nin komşu ülkeleri ile arzu edilen işbirliğini geliştirdiğini söyledi.

TÜRKİYE ARAPLAR'IN YAPAMADIĞINI YAPTI

Esed, "Türkiye geçtiğimiz yıllar içerisinde ilişkilerimizin gelişmesinde katkıları bulunmuş ve komşu ülkeler arasında arzu edilen işbirliğini gerçekleştirmiştir. Türkiye, sadece bölge meseleleri değil Ortadoğu'daki sorunlarına ilişkin de tavır koymuştur." dedi. Gazze'de yaşananlar karşısında Türkiye'nin ortaya koyduğu tavrın onur verici olduğunu belirten Beşar Esed, "Türkiye, düşmanca saldırıları kınamıştır. Türkiye, herhangi bir Arap ülkesinin yapamadığını yaptı.

Türkiye gayretli çabaları ve etkili rolleri ile bunu sağlamıştır." ifadelerini kullandı. Esed'in ardından söz alan Abdullah Gül de 2003'ten bu yana iki ülke arasındaki ilişkilerde "örnek bir ilerleme'' sağlandığını kaydederek, yıllık ticaret hacminin 2 milyar dolara ulaştığını anlattı.

"Suriye, Türkiye için Ortadoğu'ya açılan; Türkiye, Suriye için Avrupa'ya açılan kapıdır.'' diyen Gül, iki ülkenin, her alandaki ilişkilerini geliştirmek zorunda olduğunu vurguladı. Gül, Irak'ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin sağlanması yönünde Esed ile anlayış birliğinde olduklarını kaydetti. Filistin meselesi üzerinde de ağırlıkla durduklarını anlatan Gül, "Filistin'in haklı davasının neticeye ulaşması gerekir. Bu da Filistin halkının kendi devletini kurma hakkıdır.'' dedi.