BIST 10.154
DOLAR 32,35
EURO 34,72
ALTIN 2.393,43
HABER /  GÜNCEL

Türkeşle Kabede silahlı tavaf

Alparslan Türkeş'in sağ kolu Yaşar Okuyan bilinmeyenleri anlattı. Bazı fotoğraflar basında ilk kez yayınlanıyor.

Abone ol

12 Eylül 1980 darbesinin 29. yıldönümü. MHP eski Genel Sekreteri Yaşar Okuyan uzun yıllarını birlikte geçirdiği anılarını Akşam'a anlattı.

Deniz Güçer'in "12 Eylül sırları" başlığıyla yayınlanan yazı dizinde Türkeş'in bugüne kadar bilinmeyen bazı sırları ve fotoğraflarına yer veriliyor.

Okuyan elinde sopayla Türkeş'in evinin önünde nöbet tuttu

"14 yaşındaydım. Harçlıkları dedemden alıyordum. Yaz kızlarla gezip tozuyordum keyfim yerinde. Dedem bir gün beni çağırdı: 'Her sabah bir Tercüman bir süt bir ekmek alıp Türkeş'e götüreceksin' dedi. Hoşuma gitmedi tabi. Ama işin ucunda harçlık var. Her sabah bisikletimle paketi Türkeş'e götürmeye başladım. Kibarca teşekkür etti, başımı okşadı. Sonra beni bir gün çağırdı ve tam bir saat anlattı. Türkiye'yi anlatıyor bana Türkeş. Ertesi günü aynen. Üçüncü gün ben de öyle bir his oluştu ki, 'Türkeş çok mühim adam, ona kötülük yapabilirler' dedim. Akşam elime bir sopa aldım, evden kaçıp bütün gece Türkeş'in kapısının önünde nöbet tuttum. Başına bir şey gelmesin diye."

Başbuğ Yalova'da nasıl gizlice nikahlandı?

[PAGE]



"Evlilik hazırlıklarını gizlice yürütme kararı aldık. Adres belli oldu: Yalova'da gizli nikah kıyılacak. Dedem Rasim Koçal'ın Cumhuriyet Caddesi'ndeki evini ayarladık. Hatırladığım kadarıyla Rasim Koçal, dayım, Turan Koçal, Mehmet Doğan, Fatih Akkülah da vardı. Seval Türkeş Ankara Yüksek Öğretmen Okulu öğrencisi. Ben Sevval hanımla daha önceden tanışıyordum. Çanakkkale organizasyonuna katılmıştı. Türkeş beyin Seval hanımla tanışmasını sonradan öğrendik. Öğrenciler arasında liderlik yapabilecek 50 kişi seçiyorduk. Onlara Türkeş on gün süreyle özel eğitim veriyordu. Türkiye'nin meseleleri, uluslararası ilişkiler gibi. Seval hanım o gruplardan birinin içindeydi. Öyle tanışmışlar. Kimle evlenecek derken Seval çıktı. Şaşırdım tabii."



"Nikahta Seval hanımın bir arkadaşı ile kardeşleri de vardı. Gizlice Yalova'ya geldik. Belediye başkanını çağırdık. Ama o gün enteresan bir şey oldu. Nikahtan hemen önce Yalova'da yürüyordum bir baktım Namık Kemal Zeybek. Telaşlandım. 'Eyvah öğrendiler' dedim. Ama tesadüfen gezmeye gelmiş. Derin bir oh çektim ve sonra nikah ve dini nikahı kıyıldı. Türkeş'in şahidi yanılmıyorsam. Faruk Akkülah Seval hanımın şahitliğini de Rasim Koçal yaptı. Türkeş heyecanlı mıydı bilemem. Öyle görünmüyordu. Nikah sonrası yemek yendi. Sonra karanlıkta arabalarına bindirdik ve Ankara'ya gönderdik. Duyulunca tabii ki kıyamet koptu. Türk Ocakları karıştı. Epey bir laf yedik ama sonra herkes kabullendi."

Kabe'de görenlerin gözleri yuvalarından fırlıyordu

[PAGE]



"Türkeş'in hac fotoğrafları şimdiye kadar hiç yayımlanmadı. Hacca beraber gittik. Türkeş'e bir şey olur korkusuyla gizlice silahla gittim. Kabe'nin içinde silahla dolaşmak kesinlikle yasak cezası ölüm. Nereden bileyim almışım yanıma. Bir ara Kabe içinde kaydı aldım ihramın altına soktum. Görenlerin tabi gözleri fırlıyor. Kabe'nin içini Türkeş'le beraber temizledik. O süpürge hala bizim ailededir. Son tavaftan sonra çıkınca mutlaka tıraş olmamız gerekiyor. Türkeş'in saçı da orada kesildi. "

Silahlı saldırı

Bu sırada tehditler alan Okuyan 1975'ten sonra koruma polisiyle gezmeye başladı. Üç sefer saldırıya uğradı. Bir seferinde Fen Edebiyat Fakültesi'nde üzerlerine ateş açıldı ve Yusuf İmamoğlu isimli partili hayatını kaybetti