BIST 10.628
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.430,69
HABER /  GÜNCEL

Turkcell'in satılmama gerekçesi

Turkcell'in satışında çıkan sorunların gerekçesi ortaya çıktı. Karamehmet''in Rus Alfa'ya yanaştığı öğrenildi. TeliaSonera ise hakkını mahkemede arama kararı aldı.

Abone ol

TeliaSonera, sürenin dolmasına karşın satışın gerçekleşmediğini açıkladı. Çukurova’nın satış için Rus Alfa’ya yanaştığı belirtildi. TeliaSonera, Türkiye ve Cenevre’de dava açacak.

TeliaSonera, Çukurova Grubu’nun Turkcell Holding’deki yüzde 52 hissesini satmak için belirlenen sürenin dolmasına karşın satışın gerçekleşmediğini açıkladı. Çukurova’nın satış konusunda Rus Alfa’ya yanaştığı belirtilirken, TeliaSonera Türkiye ve Cenevre’de dava açacağını bildirdi.

MEHMET Emin Karamehmet’in başında bulunduğu Çukurova Holding’in, yüzde 27’lik Turkcell İletişim hissesini kontrol edebilen yüzde 52’lik Turkcell Holding hisselerinin satışı karıştı. Çukurova Grubu, bu hisselerin Turkcell Holding’in yüzde 47.1’ine sahip olan İsveçli Sonera Holding’e bağlı TeliaSonera’ya 3.1 milyar dolara satışı konusunda ön anlaşma yapıp, genel kurulda da yüzde 99.5’lik oyla satış onaylanmışken, Çukurova Grubu son dakikada anlaşmayı imzalamadı. TeliaSonera, Çukurova Grubu’nun Turkcell hisselerini satmak için nihai anlaşmayı imzalamadığını açıkladı.

MAHKEMEYE GİDİYORUZ:

TeliaSonera’nın açıklamasında, Çukurova Grubu’na karşı hem Türkiye’de hem de Cenevre’de yasal sürecin başlatılacağı vurgulandı. Açıklamada, Turkcell hisselerinin alımı konusunda daha önce varılan anlaşma uyarınca nihai tarihin 23 Mayıs 2005 olduğu hatırlatıldı. Turkcell hisselerinin satışı konusunda tarafların mart ayının sonlarında nihai hisse satış anlaşmasının tüm koşulları konusunda anlaştıkları ifade edilen açıklamada, TeliaSonera’nın bu konudaki çalışmalarını tamamladığı belirtildi. Açıklamada, Çukurova’nın nihai anlaşmayı imzalamazken TeliaSonera’nın Grubun yine de işlemleri tamamlamasını beklendiği kaydedildi. Açıklamada, Turkcell’in 29 Nisan’da yapılan genel kurulunda Çukurova Grubu’na ait yüzde 27 oranında hissenin 3.1 milyar dolara TeliaSonera’ya satılmasını onayladığı hatırlatıldı.

RUS ALFA’NIN TEKLİFİ:

TeliaSonera ile Çukurova Grubu’nun Turkcell hisselerinin satışı konusunda mutabakata vardıklarını açıklamalarından hemen sonra, Rusya’nın en büyük finans gruplarından biri olan Alfa’nın iştiraklerinden Alfa Telecom, Turkcell için TeliaSonera’nın verdiği 3.1 milyar dolarlık öneriyi aşan bir teklif verdiğini açıklamıştı. Şirketin Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Kiril Babaev, aynı oranda hisse için daha fazla teklif verdiklerini söylemişti. Alfa’nın Turkcell için verdiği teklifin TeliaSonera’nın teklifinden 200-300 milyon dolar yüksek olduğu belirtiliyor. Alfa’nın ayrıca Çukurova Grubu’na ‘azınlığa da düşmüş olsanız yönetimi size bırakırız’ sözü verdiği ifade ediliyor.

ÇUKUROVA’NIN AÇIKLAMASI:

Çukurova Grubu, Turkcell Holding’de ve Turkcell’de ‘kontrol değişikliğine neden olmayacak’ alternatifler üzerinde çalışmalara başlayacağını duyurdu. Kulislerde, Çukurova Grubu’nun yaptığı bu resmi açıklama çerçevesinde Alfa ile yönetimin Çukurova Grubu’nda kalmasını sağlayacak bir formül üzerinde anlaştığı konuşuluyor.

Değeri 669 milyon dolar birden eridi

TURKCELL ve YKB hisseleri dün saat İMKB’de 11.30’da işlem görmeye başladı. Açılışta YKB ve Turkcell hisseleri aşağı yönlü hareket etti. Turkcell hisseleri gün içinde en yüksek 8.90 YTL en yüksek 8.50 YTL seviyesini gördü. Turkcell hisseleri 8.60 YTL’den günü yüzde 4.97 oranında değer kaybıyla tamamladı. Böylece geçen cuma günü 9 milyar 791 milyon dolar olan Turkcell hisselerinin toplam piyasa değeri 699 milyon dolar birden düşerek 9 milyar 130 milyon dolara geriledi. YKB hisseleri ise günü 5.10 YTL’den kapanarak yüzde 3.77 oranında değer yitirdi.

Çukurova ve Alfa’nın Sonera’yı by-pass planı

ÇUKUROVA Grubu ile TeliaSonera ortaklığındaki Turkcell Holding’in ana sözleşmesinde, iki tarafı ciddi şekilde bağlayan maddeler yer alıyor. Ana sözleşmeye göre, her iki ortak da ellerindeki hisseleri satmak isterlerse önce bunu birbirlerine teklif etmek zorundalar. TeliaSonera’nın satış konusunda hem Türkiye’de hem de Cenevre’de mahkemeye gideceğini açıklamasının yasal dayanağını da bu ana sözleşme oluşturuyor. Çukurova Grubu ile Alfa Telecom’un, Turkcell Holding’in bağlayıcı ana sözleşmesini by-pass etmek için şöyle bir formül geliştirdikleri söyleniyor:

Çukurova Grubu ile Alfa, ortak bir şirket kuracak ve bu şirketteki çoğunluk hisse Çukurova Grubu’nda gözükecek.

Turkcell Holding’in ana sözleşmesi, Çukurova veya TileaSonera’nın hisselerini, kendi iştiraklerine satması konusunda bir kısıtlama içermiyor.

Çukurova Grubu, Turkcell Holding’deki yüzde 52 hissesini, Alfa ile kurdukları ve Çukurova’nın iştiraki gibi görünen şirkete Turkcell Holding ana sözleşmesine takılmadan rahatça satabilecek.

Böylece, gelecekte Turkcell Holding benzeri bir yapı ile Turkcell İletişim’i yönetmesi beklenen Çukurova-Alfa ortaklığındaki bu şirket üzerinden Alfa Turkcell’in yüzde 27 hissesinin sahibi olacak. Çukurova ise, hem Turkcell Holding’deki kontrolünü yitirmeyecek, hem de TeliaSonera’nın önerdiği 3.1 milyar dolardan biraz daha fazla para alabilecek.

Alfa ile TeliaSonera Rusya’da kavgalı ortak

ALFA Telecom ile TeliaSonera Rusya’da Megafon hisseleri için çekişiyor. Alfa Telecom, Rus Megafon Telekom operatöründe TeliaSonera’nın ortağı olarak görünüyor. TeliaSonera Megafon’un yüzde 43.8’ine sahip bulunuyor. Alfa Telecom ise Megafon’da yüzde 25.1 oranında hisseye sahip bulunuyor. TeliaSonera diğer ortakların hisselerini satın alarak Megafon’da mutlak üstünlüğü ele geçirmeye çalışıyor. Alfa Telecom ise küçük ortakların hisselerine kendisinin de talip olduğunu açıkladı. alfa Telecom’un Rusya, Ukrayna ve Özbekistan’da 5 şirkette ortaklığı ve 53 milyon abonesi bulunuyor.

Çukurova: Kontrol yine bizde kalsın istiyoruz

ÇUKUROVA Grubu, Turkcell Holding A.Ş. ve/veya Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş’de sahip olduğu hisselere ilişkin olarak, kontrol değişikliği sonucunu doğurmayacak ihtimaller üzerinde çalışmalara başlanacağını bildirdi. Çukurova Holding’ten Borsa’ya gönderilen açıklamada, Çukurova Grubu’nun mülkiyetindeki Turkcell Holding hisse senetlerinin Sonera Holding B.V.’ye satışına ilişkin olarak Sonera ile yürütülen görüşmelerde, münhasıran görüşme yükümlülüğü süresinin, taraflar arasında nihai bir hisse alım satım sözleşmesi imzalanamadan sona erdiği belirtildi. Açıklamada, ‘Gerek kamuoyunda ve gerekse Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. Genel Kurulu’nda, Turkcell gibi yüksek prestije sahip bir şirketin yine bir Türk şirketinin kontrolünde kalması yönünde dile getirilen talepler ve bir kontrol değişikliği halinde çağrı muafiyeti talep edilecek olmasına karşı kamuoyunda oluşan tepkiler ışığında, Çukurova Grubu, Turkcell Holding A.Ş. ve/veya Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’de sahip olduğu hisselere ilişkin olarak, kontrol değişikliği sonucunu doğurmayacak ihtimaller üzerinde çalışmalarına başlayacaktır’ denildi.

Kaynak : www.hurriyetim.com.tr