BIST 10.644
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Zaman Macaristan'ı salladı

Zaman, "Macaristan'la yaşanan Mehmet krizi" haberiyle Macaristan'da deprem etkisi yaptı. Zaman'ın başarısı tüm ülkede konuşuluyor.

Abone ol

Macaristan’ın iadesini istediği 8 yaşındaki Türk çocuğu Mehmet Karoly Tüysüz’ün Zaman’da yayınlanan açıklamaları Macar basınında geniş yankı uyandırdı.

Yaklaşık bir yıldır izine rastlanmayan küçük Mehmet’i Zaman bulmuş ve “Macarların AB’ye karşılık istediği Türk çocuk: Beni babamdan koparmayın” başlığıyla manşete taşımıştı. Macar basını, “Bir Türk gazetesi kaçırılan Mehmet’i buldu”, “Mehmet Karoly’yi buldular; ama geri dönmek istemiyor” başlıklarıy- la konuyu gündeme taşıdı. Macaristan’ın en büyük gazetelerinden Nepszabadsag (Halk Özgürlüğü) “Zaman muhabirleri bilinmeyen bir yerde Mehmet Tüysüz ve 8 yaşındaki oğluyla görüştü. Baba, geçen sene sahte evraklarla oğlunu Macaristan’dan kaçırmıştı.” ifadelerine yer verdi. Magyar Nemzet (Macar Halkı) da “Zaman muhabirleri Macaristan’dan kaçırılan çocuğu buldu.” diyerek gelişmeleri duyurdu.

İndex gazetesi ise "Mehmetçik'i Türkiye'de buldular" başlıklı haberinin devamında şunları kaydetti: "Geçen sene temmuz ayında kaçırılan Macar vatandaşı küçük çocuğu bir Türk gazetesi buldu. Szegedli Tüysüz Mehmetçik, annesinden ayrı yaşayan Türk ve Macar vatandaşı babası tarafından bir başka çocuğun pasaportuyla Türkiye'ye kaçırılmıştı. Başbakan Gyurcsany (Macaristan Başbakanı) ve Dışişleri Bakanı Ferenc Somogyi konuyla ilgilendi ama Türk polisi çocuğu bulamadı. Zaman Gazetesi'nin haberine göre çocuk babasının yanında çok mutlu. 'Beni geri iade etmeyin.' diyor."

Bu arada Reggel.Hu gazetesi de küçük Mehmet'in annesi Edina Julianna Papp'ın, "Türkiye Başbakanı Mehmet'in bulunacağına dair söz verdi. Temmuz ayının 10'una kadar sözünü tutmasını bekliyorum. Aksi takdirde dedektif tutacağım." şeklindeki açıklamalarını sayfalarına taşıdı. Macar basınında, Mehmet'in bulunamaması halinde her ayın 10'unda Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliği önünde eylem yapılacağını belirtildi.

Macaristan'ın Hiirado (Haberler) adlı internet sitesi, Zaman'ın 20 Mayıs'taki haberinin yayınlandığı gün, "AB üyeliğine karşılık Mehmet" başlığıyla gelişmeye yer verdi. Sitede gelişmeler şöyle aktarıldı: "Bir senedir haber alamadığımız küçük Mehmet'i Zaman adlı Türk gazetesi buldu. Babası, Mehmet'i bir sene önce gezdirmek için götürdü ama geri getirmedi. Aynı yaştaki bir başka çocuğun pasaportuyla Türkiye'ye kaçırdı. Türk gazetesi Zaman, konuyu haberleştirdi. Mehmet'in iyi olduğunu, babasıyla beraber kaldığını ve gazetecilere, "Ben babamla mutluyum. Beni geri vermeyin" dediğini yazdı.

Baba ise anneyi, 'çocuğu Hıristiyanlaştırmak, domuz eti yedirmek'le suçluyor. Babaya göre Macar basını hatalı. Annenin iddiaları hukuki yollardan değil siyaseten gündeme getiriliyor.

Site ertesi gün de "Zaman adındaki Türk gazetesi 8 yaşındaki Mehmet Karoly ve babasıyla görüştü." başlığıyla çıktı. Haberin altında da "Türk gazetesine göre iki ülke başbakanı arasında konuşulan konu, Macaristan tarafından Türkiye'nin AB üyeliği yolunda şantaj olarak kullanılıyor." yorumu yapıldı.

Öte yandan konunun Türkiye ayağında da ilginç gelişmeler oluyor. Yabancılardan sorumlu İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hulusi Çelik hakkında baba Tüysüz'ün avukatına gerekli belgeleri vermediği gerekçesiyle hazırlık soruşturması başlatıldı. Avukat Yüksel Yangel, Fatih Cumhuriyet Savcılığı'nca başlatılan soruşturma için, "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son Macaristan gezisinde konu gündeme geldi. Biz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mehmet'i bulmak için bizzat kendisinin devreye gireceği açıklamasını basında görünce çok şaşırdık. Yanıltıldığını düşündük. Biz de doğru bilgilendirmeyi yapabilmek için kendisine ulaşmaya çalıştık. Ancak İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hulusi Çelik, dosya suretlerini bizden gizledi. Bu nedenle soruşturma başlatılmış olabileceğini düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.


Haber : Ahmet Dönmez
Kaynak :