BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 35,02
ALTIN 2.443,42
HABER /  GÜNCEL

İngilizce olmayınca Türkiye kaybetti

Eurovision'da Türkiye yine geçmişe döndü. Peki neydi Türkiye'yı sıralamada bir hayli geri götüren? Otoriteler, kaybetme noktası olarak "İngilizce" eksikliğini gösterdi.

Abone ol 50. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Gülseren Rimi Rimi Ley'le 13. oldu. Sonuç tahminlerin üzerinde ama otoritelerin de yarışma öncesinde söylediği doğru çıktı: "İngilizce söyleyen zirveyi kapıyor." Zira Yunanistan 'My Number One' şarkısıyla birinci oldu

Türkiye önceki gece, 'Eurovision kabusumuz geri dönecek' endişesiyle geçti televizyon karşısına... Ukrayna'da Yunanistan'ın birinci olduğu yarışmada Malta adına yarışan Chiara 'Angel" şarkısıyla 192 puan alarak 2'nci oldu. 158 puanla Romanya 3'üncü, 154 puanla İsrail ise 4'üncü olarak bitirdi. Yarışmaya katılacağı açıklandığı günden bu yana hem şarkısı, hem kendisi ağır eleştiriler alan Gülseren'in, 1983'te Çetin Alp'in Opera'sıyla aldığı 'sıfir'ı geri getireceğinden korkuluyordu. Ancak korktuğumuz kadar kötü bir sonuçla dönmedik. Gülseren 92 puanla 13. oldu ama ilk 10'a giremediğimiz için önümüzdeki yıl doğrudan finale katılma hakkını da kaybettik.

Oryantal ezgiler
Bu yıl ülkeler farklı taktikler denedi. İngiltere'nin oryantal ezgiler kullanması dikkat çekti. Makedonya ve Yunanistan şarkının bir bölümünü kendi dilleriyle bir bölümünü ise İngilizce söyledi. Yunanistan'ın Karadeniz ezgilerine yer vermesi hatta horon çekmesi ayrı bir renk katmıştı.

Yunanistan'ın şarkısı çalıntı mı?
Yunanlı Helena Paparizou'nun şarkısı için müzik otoriteleri ilginç bir yorum yaptı. "My Number One" Hint şarkısı "Avere mu"ya çok benziyor.

Bu sonuç bile mucize
Gülseren'in ilk 10'a girememesi eleştirilerin doğruluğunu ispatladı. Müzisyenlere göre Rimi
Rimi Ley'in 13. olması bile bir mucize.

Muhafazakar ülkeler bile İngilizce söyledi
Ali Kocatepe: "Gülseren sahne performansı ve ses açısından iyi değildi ama yine de puan aldı. Bu yıl muhafazakâr ülkelerin bile seçimi İngilizce'ydi. Türkçe şarkı konusunda ısrar eden TRT'nin ne kadar yanlış düşündüğü de ortaya çıktı."

Türkçe olmaz demiştim
Sertab Erener: "Yunanistan birinciliği haketti. Gülseren'le, bu şarkıyla olmaz demiştim. İngilizce yerine Türkçe'yi seçmek yanlış bir karardı."

Sonuç çok normal çünkü şarkı kötü
İzel: Bana yapılan 'Yarışmaya sen katıl' teklifini kabul etmedim. Ama sonuç normal. Şarkı kötüydü."

Herhalde birilerinin çıkarı var
Emre Altuğ: "Senelerce denenen Türkçe sistemin başarısız olduğunu görmüştük. Sistem ve sorun çözülmüşken neden vazgeçildiğini bir türlü anlamadım. Herhalde birilerinin çıkarı var."

Hakketiğimiz buydu zaten
Bülent Osma : "Yunanistan'a bütün Avrupa oy verdiyse demek ki birinciliği haketmişler. Artık bu konuda bir şey söylenmez. Bize verilen oy da malum. Demek ki biz de bunu haketmişiz."

"Bazıları Eurovision'u bağırmak zannediyor"
Gülseren'le ilgili tartışmalar yurtdışına da taşındı. Şarkıyı beğenmeyenlerin başında ise BBC'nin deneyimli sunucusu radyocu Terry Wagon var. 70'li yıllardan beri yarışmayı sunan Wagon, Gülseren sahneye çıktığında rahatsız olduğunu açıkça ifade etti. İngiltere'de 8 milyondan fazla dinleyicisi olan ve Kraliçe'den de onursal şövalye unvanı alan Wagon "Bazıları Eurovision'u bağırmaktan ibaret zannediyor" yorumunu yaptı. Esctoday dergisi de "Gülseren hindiye benziyor" diyerek sahne şovunu eleştirdi. Yarışmada mini etek giymeyen tek kadın şarkıcı olmasıyla dikkat çeken Gülseren'in kıyafeti de tepki aldı.

Oylar komşuya gitti
Eurovision'un politik yanı bu yıl da kendini gösterdi. Türkiye'nin Yunanistan'a tam puan vermesinin ardından Kiev'deki salonda yer yerinden oynadı. İngiltere ise komşusu İrlanda'nın verdiği puanla yarışmadan 'sıfırla ayrılmaktan son anda kurtuldu. Biz Yunanistan'a 12 puan verdik ancak karşılığını alamadık. Tam puanı ise iki ülkeden Fransa ve Hollanda'dan aldık. Oylarıyla birbirini kurtaran komşu ülkeler ise şöyle:

* İngiltere-İrlanda
* Yunanistan-Kıbrıs
* Norvec-İsveç
* Türkiye-Yunanistan
* Hırvatistan-Malta
* Belçika-Hollanda
* Beyaz Rusya-Rusya

Haber : Hilal ÖZTÜRK -Nur GÜLMEZ BEL
Kaynak : www.vatanim.com