BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,74
ALTIN 2.379,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Türk Telekom'un dijital dönüşümü

Türk Telekom, özelleştirme sonrasında 7 yılda 13 milyar lirayı aşkın yatırımla Türkiye'deki internet hızını artırdı.

Abone ol

Türk Telekom Kurumsal Müşteri Başkanı Mehmet Ali Akarca, Türkiye'de kişi başına aylık data kullanımının hızla arttığını, 2005 yılında 2,5 GB olan kullanımın bugün 29 GB'a ulaştığını bildirdi.

Türk Telekom'un yürüttüğü Dijital Dönüşüm çalışmalarıyla ilgili İzmir'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Akarca, İzmir ve Ege Bölgesi'ni çok önemsediklerini, dijital dönüşüm çalışmalarında bölgeye önemli yatırım yaptıklarını söyledi.

2012 yılı rakamlarına göre 14.3 milyon sabit erişim hat ve 7 milyon genişbant müşterisine 24 bini aşkın çalışanla hizmet sunduklarını belirten Akarca, "Sunduğumuz hizmetin kalitesini artırmak, sahip olduğumuz teknoloji ve altyapıyı geliştirmek için sürekli yatırım yapıyoruz. Özelleştirmeden bu yana geçen 7 yılda 13 milyar lirayı aşkın konsolide yatırım gerçekleştirdik. Vizyonumuzu Türkiye'yi teknoloji ve altyapı açısından liderler arasına sokmak; ülkemizin her noktasına hizmet götürmek olarak belirledik. Ülkemizin bilgi toplumuna geçişi sürecinde büyük bir etken olacağına inandığımız genişbant alanında yürüttüğümüz çalışmaları ve yatırımlarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Türk Telekom'un 2003 yılı sonunda Türkiye'yi genişbant internet deneyimi ile tanıştırdığını anımsatan Akarca, bunun ekonominin gelişimi, bilginin hızla paylaşılması, küreselleşme sürecinin hızlanması, iş imkanlarının çoğalması, yeni mesleklerin ortaya çıkması gibi refah düzeyini artıran köklü değişimler yaşattığını ifade etti.

FİBER OPTİK DÖŞENDİ

Kişi başına aylık ortalama data kullanımının hızla arttığına dikkati çeken Akarca, şöyle konuştu:

"2005 yılında kişi başına ortalama kullanım oranı 2.1 GB seviyelerindeyken bugün yaklaşık 14 kat artışla 29 GB'lara ulaştığını görüyoruz. 2005 yılında 30 Gbps olan yurt dışı çıkış kapasitemizi ise yaklaşık 55 kat artırarak 1.640 Gbps'e yükselttik. Müşterilerimizin yüzde 73'ü limitsiz paketlerimizi kullanıyor.

2012 yıl sonu itibarıyla Türkiye'deki fiber optik kablo uzunluğumuz 168 bin kilometreye çıktı. Dünyadaki fiber optik altyapımızı da eklediğimizde bu rakam 195 bin kilometreye ulaşıyor. Şu ana kadar altyapı çalışmalarımızın ortalamasını hesapladığımızda saatte yaklaşık 9 kilometre fiber döşediğimizi görüyoruz. Dünya çevresinin 40 bin kilometre olduğu düşünülürse bu kablolar dünyanın çevresini dört defadan fazla dolaşabilecek uzunlukta. Yaklaşık 1.9 milyon haneyi fiber kapsamına aldık."

Türk Telekom Batı-1 Bölge Müdürü Yücel Yaşar da yaptığı konuşmada, şirketlerinin İzmir'deki toplam fiber altyapısının 7 bin kilometreyi aştığını, İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Muğla ve Uşak'ı içine alan bölgede yaklaşık 19 bin 500 kilometreye ulaştığını söyledi.

İzmir'de 161 bini, Batı-1 Bölge'de ise 250 bini aşkın haneyi fiber kapsamına aldıkları bilgisini veren Yaşar, İzmir'de bin 100, Batı-1 Bölge'de ise 2 bin 200 kişinin istihdam edildiğini sözlerine ekledi.