BIST 11.062
DOLAR 32,20
EURO 35,04
ALTIN 2.503,61
HABER /  GÜNCEL

Türk savaş uçakları sınırda

Genelkurmay Başkanlığı altı F-16 savaş uçağından dördünün, Suriye helikopterlerinin Hatay'ın güneyinde Türkiye sınırına yaklaşmasıyla bölgeye gönderildiğini bildirdi. Arap Birliği de, Suriyeli muhaliflere birlik çağrısında bulundu.

Abone ol

Suriye'den havalanan helikopterlerin Türkiye sınırına yaklaşmasıyla Genelkurmay Başkanlığı altı adet F-16 savaş uçağını bölgeye gönderdi.

Cumartesi günü gerçekleşen olayda 3 farklı Suriye helikopterinin değişik bölgelerde Türkiye sınırına yaklaşmasıyla savaş uçaklarının kontrol uçuşu yaptığı belirtiliyor.

Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada altı F-16 savaş uçağından dördünün, Suriye helikopterlerinin Hatay'ın güneyinde Türkiye sınırına yaklaşmasıyla bölgeye gönderildiğini bildirildi.

Başkanlık ayrıca iki F-16 savaş uçağının da Suriye'den gelen başka bir helikopterin Mardin sınırına yaklaşmasıyla Batman'dan havalandığını açıkladı.

Geçen ay Suriye'nin bir Türk savaş uçağını düşürmesiyle başlayan süreçte önce Başbakan Erdoğan, Suriye ile angajman kurallarının değiştirildiğini açıklamış; Cuma günü de Suriye sınırına roketatar ve uçaksavarlar gönderilmişti.

Suriye, düşürülen F-4 Phantom uçağının havasahasını ihlal ettiğini belirtse de, Türkiye bunu yalanladı.

Bu olay üzerine Türkiye tarafından istişare için toplantıya çağrılan Nato da olayı kınamış ve Türkiye'ye destek vermişti.

Bölgesel etki

Türkiye'nin Suriye sınırına uçak göndermesi, BM özel temsilcisi Kofi Annan'ın Suriye'de çatışmaları sona erdirmek için geçici bir yönetim oluşturulması önerisinin Suriyeli muhalifleri bir araya getiren Ulusal Konsey tarafından reddedilmesiyle aynı sırada gerçekleşti.

Annan, BM Güvenlik Konseyi'nin aralarında Rusya ve ABD'nin de bulunduğu beş üyesinin dışişleri bakanlarının da katıldığı toplantıdan sonra yaptığı açıklamada geçiş dönemi hükümeti kurulması konusunda uluslararası bir anlaşma olduğunu söylemişti.

Suriye Ulusal Konseyi ise Beşar Esad'ın görevde kalmasını sağlayacak önerilere kapalı olduklarını ilan etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri Beşar Esad'ın görevini bırakmasını isterken, Rusya böyle bir baskı yapmıyor.

Suriye muhalefeti toplandı

Annan'ın Cenevre'de dile getirdiği geçici yönetim önerilerinin yeterli olmadığını düşünen Arap Birliği başkanı ise Pazartesi günü Suriye muhalefetinin bir araya gelmesi için çağrıda bulunmuştu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi, bugün Suriye'deki muhalefet gruplarından 250 kişiyi bir araya getiren ve iki gün sürecek olan konferansı açarken, farklılıkların aşılması ve Suriye'yi krizden çıkarabilecek bu toplantının iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Suriye'de iç savaş devam ediyor, ancak farklı görüşlerdeki gruplar geçici yönetimin başında Esad'ın olmaması gerektiği konusunda hemfikir.

Esad'ın baskıcı yönetiminin sonlandırılması ve barışın sağlanması en çok tartışılan konular.

Bazı muhalifler Suriye'ye uluslararası güçler tarafından müdahale edilmesi gerektiğini düşünürken, diğerleri bu fikri reddediyor.

Kahire konferansı, Suriye Ulusal Konseyi ve Yerel Eşgüdüm Komiteleri gibi farklı muhalefet gruplarını, çatışmaları sonlandıracak bir karara varmak amacıyla bir araya getiriyor.

Konferansa Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Kofi Annan da katılıyor.

Ancak Suriye hükümetine baş kaldıran asıl grup Özgür Suriye Ordusu, toplantıda temsil edilmiyor.

Suriyeli muhalefet grupları Annan'ın planının Esad rejimiyle anlaşma yapmayı hedeflediğini düşünmüyor ve bu yüzden planı reddediyorlar.