BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.439,28
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Türk şaire uluslararası edebiyat ödülü

Bu yıl 5.si düzenlenen uluslararası edebiyat ödülü "İl Premio Ostana, Scrittura in Lingua Madre"yi bu kez şair Mehmet Altun aldı...

Abone ol

GAZETECİLER.COM- Şair Mehmet Altun İtalya'nın Torino kentinde adı "İl Premio Ostana, Scrittura in Lingua Madre" olan ve bu yıl 5.si düzenlenen uluslararası bir edebiyat ödülü "Il Premio Internazionale"ye yani "Uluslararası Büyük Ödül"e değer görüldü.

İtalyan ve Occitan PEN'inden kimi yazarlar tarafından aday gösterilen Memet Altun'ün ödülününü alacağı tören ve etkinlikler 1-3 Haziran 2013 tarihlerinde Torino'da gerçekleştirilecek. Etkinlikler süresince çeşitli toplantılar, sempozyunlar ve söyleşiler de düzenlenecek. Ödül gerekçesinde; Altun'un editör, şair, gazeteci gibi çeşitli sıfatlarına vurgu yapılırken özelde son kitabı olan Lapis Lazuli'nin altı çizilmdi.

Daha önce bu ödüle değer görülen isimler arasında. İspanya'nın Galiçya Bölgesi PEN'inin de kurucusu Yazar ve Politikacı Alfredo CONDE, Yeni Zelandalı romancı Witi IHIMAERA, Bask Asıllı İspanyol Öykücü Harkaitz CANO ve Finlandiyalı İllüstratör, Çevirmen ve Söz Yazarı Kerttu VUOLAB gibi imzalar var. Ayrıca bu etkinlik ve ödülün kazananlarının geniş birer biyografisinin yanında "Eserlerini Yazdıkları Dil ile İngilizce ve İtalyanca"dan oluşan üç dilde eserlerinden örneklerin de yer aldığı oldukça hacimli bir antoloji hazırlanmıştı.

Bu çerçevede Uluslararsı Ödül dışında beş dalda ödülün daha verildiği gelen nottan anlaşılmakta. Bu ödüller ve sahipleri aşağıdaki gibi sıralandı.

1- Özel Ödül: Tibetli Şair Chenreb Gyamtso detto Nodreng'a verilmiş.

2- Uluslararası Ödül: Şair, Editör, Gazeteci Mehmet Altun

3- Ulusal Ödül: Şair ve Dilbilimci Rut Bernardi

4- Occitan Dili Ödülü: Jean Larzac mahlasını kullanan Şair ve Din Araştırmacısı Jean Roquette

5- Giovani Ödülü: Şair ve müzisyen Antony Heulin

6- Çeviri Ödülü: İspanyolca, Katalanca ve 2010 Yılı Nobel Edebiyat Ödülü Sahibi Peru'lu Mario

Vargas Llosa'nın çevirmeni Francesco Ferrucci