BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

TÜRK-İş'ten Erdoğan'a teşekkür

TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu, Başbakan Erdoğan 1 Mayıs'ta Taksim izni için teşekkür etti.

Abone ol

TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu, Başbakan Erdoğan başta olmak üzere bu yıl Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmesine katkıda bulunan herkese teşekkür etti.
TÜRK-İŞ Başkanı Kumlu, TES-İŞ Sendikası Antalya Şubesi'nin 9. Olağan Genel Kurulu'na katıldı.

Kumlu, burada yaptığı konuşmada, genel kurula sevindirici bir haberle geldiğini söyledi. Acı olayların yaşandığı 1977 yılından bu yan İstanbul Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmediğini, bu nedenle de son derece tatsız olayların yaşandığını hatırlatan Kumlu, bu yıl 1 Mayıs kutlamalarının ortak yapılması arayışı çerçevesinde 5 Nisanda diğer işçi ve memur konfederasyonlarını toplantıya çağırdıklarını ve 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı'nda yapılmasına karar verildiğini anlatarak, şöyle konuştu:

"32 yıl sonra Taksim alanı kutlamalar için açıldı. Taksim Meydanı, katliamın yaşandığı 1977 yılından bu yana yani 32 yıldır gelmiş geçmiş onlarca hükümet döneminde kutlamalara açılmamış olması elbette hüküm süren yasakçı ve baskıcı yaklaşımların sonucudur. Ama gelinen noktada meydanın 2010 yılında kutlamalara açılmış olmasıyla bir demokrasi ayıbı geride bırakılmış olacaktır. Geçen yıl 1 Mayısın 'Emek ve Dayanışma Günü' olarak tatil ilan edilmesi, ardından da yıllardır tartışma konusu olan Taksim'in kutlamalara açılması ülkemiz demokrasisi adına son derece olumlu bir gelişmedir.

Biz tüm hükümetlere aynı mesafedeyiz. Çünkü biz, emeğin hak ve çıkarlarından tarafız. Bir çerçevede, hükümetlerin yanlış uygulamalarına sonuna kadar karşı çıktığımız gibi doğru uygulamaları için teşekkür etmeyi de biliriz."


BAŞBAKAN'A TEŞEKKÜR

Taksim Meydanı için yıllardan beri emek örgütlerinin ısrarcı olduğunu, her yıl izin istendiğini ancak verilmediğini vurgulayan Kumlu, "Ama bu yıl izin verilmiştir ve TÜRK-İŞ, Başbakan başta olmak üzere bu iznin verilmesine katkıda bulunan herkese teşekkür etmektedir. Hükümetten bir beklentimizi daha ifade etmenin tam zamanıdır. Hükümet, 1 Mayıs 1977 Taksim katliamı dosyasını da açmalı ve bu olayın failleri gün ışığına çıkarılmalıdır" diye konuştu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ

Türkiye gündeminin ana başlıklarından birisini de Anayasa değişiklik çalışmalarının oluşturduğuna işaret eden Mustafa Kumlu, TÜRK-İŞ olarak antidemokratik bir anlayışla hazırlanan ve bugüne kadar defalarca yapılan değişikliklere rağmen, Türkiye'nin ihtiyaçlarının karşısında kalan 1982 Anayasası'nın, sağlanacak en geniş mutabakatla değiştirilmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini söyledi.

Anayasa değişiklik taslağının beklentilerini karşılamadığını ileri sürün TÜRK-İŞ Başkanı Kumlu, şöyle devam etti:

"Anayasa değişikliği, siyasi gündemin temel tartışma konusu olmaya devam etmektedir. Beklentimiz, anayasa değişikliği konusunun 'Daha çok demokrasi arayışı' çerçevesinde gündeme getirilmesi ve bu konunun partiler üstü bir yaklaşımla ele alınmasıdır. Ancak şu çok açıktır ki, anayasa değişikliği ister uzlaşma ile yapılsın, ister referanduma gidilsin, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı devam edecektir. İşte biz bu nedenle, Karma İstişare Komitesi'ni meydana getiren TOBB, TİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, KAMU-SEN, TESK VE TZOB olarak geçtiğimiz yıllarda bir anayasa değişiklik çalışması başlatmış ve anayasa değişikliğine temel bakış açımızı oluşturan metni oluşturmuştuk. Gelinen noktada, konuya ilişkin çeşitli bölgelerde düzenlenecek çalıştayları da içeren ayrıntılı bir çalışma başlatma kararı almış bulunmaktayız."