BIST 10.519
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.473,39
HABER /  GÜNCEL

Türk Hukuk Enstitüsü pakete karşı

Türk Hukuk Enstitüsü Anayasa değişikliklerini Cumhuriyeti'n temel niteliklerine aykırı buldu.

Abone ol

Türk Hukuk Enstitüsü, hükümetin refaranduma götürdüğü Anayasa değişikliklerine karşı çıktı. Enstitüden yapılan açıklamalara değişikliklerin Anayasa'nın ilk üç maddesine aykırı olduğunu iddia etti.

Türk Hukuk Enstitüsü, Anayasa Mahkemesi ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yeniden yapılandırılmalarına ilişkin anayasa değişikliklerinin; Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucu iradesini ifade eden Anayasamızın ilk üç maddesine aykırı olduğunu iddia etti.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada;

"Anayasa Mahkemesi'nin milli ve manevi değerlerimizle uzlaşmadığını
düşündüğümüz karar ve gerekçelerini unutmuyoruz. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun, ancak belirli bir siyasi görüş ve ideolojinin refleksleriyle açıklanabilecek eylem ve işlemlerini hatırlıyoruz. Bu hususlardaki hukuki mücadelemiz devam edecektir.

Ancak bu sorunların varlığı ve bu varlığın tespiti ayrı, sorunun çözümü için öngörülen düzenlemeler ayrı bir konudur.

Biz (A) siyasi görüşünün karar ve idari işlemlere yansımasına karşı
çıkarken, karşı duruşumuzu hak ve hukuk üzerine inşa ediyoruz. Amacımız haksızlığın ve hukuksuzluğun devamı ancak kendi görüşümüzdeki kişi ve kurumlara ayrıcalık temini değildir. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasını istiyoruz.

Var olan sorunları ve bu sorunların milliyetçi - muhafazakâr kesimlerde
uyandırdığı tepkileri kullanıp Cumhuriyetimizin temel niteliklerini ortadan
kaldırmaya çalışanlara alet olmak gibi bir aymazlık bizden beklenmemelidir." denildi.

Hangi ülkede iktidardaki siyasi parti demokrasi karşıtı faaliyetlerin odağı
haline geldi? Değişikliklerin gerekçesinde mukayeseli hukuktan bahisle birtakım ülkelerden örnekleri sıralanmasını da anlamsız bulan Türk Hukuk Enstitüsü, "Gerekçede mukayeseli hukuk adıyla örnekler verilen hangi ülkede bir yandaş yargıdan bahsedilebilmektedir? Hangisinde, yüksek yargı organlarının başkanları kendilerine yönelik saldırılara karşı savunma ihtiyacı duymakta, hâkimleri ve yargı organları dinlenebilmektedir? Veya hangi ülkede iktidardaki siyasi parti demokrasi karşıtı faaliyetlerin odağı haline gelmiştir?" sorularını yönelterek; toplumsal kültürü, bu kültürü oluşturan öğeleri ve dolayısıyla pratikleri farklı iki ülkenin aynı kurallar ve kurumlarla aynı sonuçlara ulaşamayacağını belirtti.

Anayasanın ilk üç maddesi halkoylamasına konu edilemez 

Türk Hukuk Enstitüsüne göre, Cumhuriyetin nitelikleri, Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti gibi hususların Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çoğunluğu elde eden bir siyasi parti tarafından ortadan kaldırılması veya etkisizleştirilmesi kabul edilemez. Ayrıca, halkoylamasında milli iradenin tam anlamıyla belirlenmesi, değişikliklerin bütün olarak halkoyuna sunulması yoluyla ortadan kaldırıldı. Anayasa Mahkemesinin HSYK ve AYM ile ilgili değişiklikleri iptali halinde, kendileriyle bir uzlaşı aranmayan, değişiklik çalışmalarına katılımı sağlanmayan AKP dışındaki siyasi partiler ve kesimlerin de yapılan
değişiklikleri onaylayabilme ihtimali doğacak.

MHP'nin Tercihi Siyasidir

Türk Hukuk Enstitüsü Genel Başkanı Av. Emin AKOĞUZ, kendilerinin hukuki değerlendirme yaptıklarını, ancak hukuki değerlendirme ne yönde olursa olsun, Anayasa Mahkemesine başvurunun siyasi bir karar olduğunu belirtti. Bir siyasi partinin, değişiklik girişiminin Anayasa Yargısı yerine, halkoylaması yoluyla reddedilmesi yönünde tercih yapmasına ancak saygı duyulabileceğini söyleyen AKOĞUZ, bu tercihin demokrasimizin daha sağlıklı bir zemine oturmasına da yardımcı olabileceğini söyledi.