BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Türk bankere çılgın fidye istediler

Polis kılığındaki kişilerce kaçırılan Türk iş adamı Adnan Saklı'yı İtalyan polisi kurtardı. Çetenin istediği fidye rekor gibi!..

Abone ol

İtalya'da 13 gün önce fidye amacıyla kaçırılan Türk banker, polisin ilki 18 Mayıs, ikincisi dün olmak üzere yaptığı iki aşamalı operasyonla kurtarıldı.

Polis, İtalya'nın 5 ayrı kentinde yapılan operasyonlar sonunda kurtarılan ve ABD'de bir finans kuruluşunun sahibi olduğunu söylediği iddia edilen Adnan Saklı'nın, 14 Mayıs'ta Rimini'de bir arkadaşının evinden polis kılığında silahlı kişilerce kaçırıldığını açıkladı. Olayın emniyete aksetmesi, Saklı'yı Rimini'de misafir eden arkadaşlarının durumu polise bildirmeleriyle başladı. İtalyan emniyet birimleri, ilk operasyonu, olayın gizli tutularak iz sürmeye çalışıldığı dönemde 18 Mayıs'ta gerçekleştirdi. Operasyonun ilk aşaması, Siena yakınlarındaki Chiusi'de bir dağ evinde 4 gün rehin tutulduğu öğrenilen Saklı'nın fidye olarak istenen 27 milyar euro'luk hisse senetlerini imzalatmak için Roma'da bir notere götürüldüğü sırada gerçekleştirildi.

SAKLI HAKKINDA İNCELEME

Dün yapılan ikinci operasyon ise telefon dinleme, takibat ve benzeri işlemlerin yanı sıra bizzat Saklı'dan edinilen bilgiler sayesinde yapıldı. Rimini Emniyet Müdürlüğü, 1'i Etiyopyalı, 8'i İtalyan 9 zanlının gözaltına alındığını açıkladı. İtalyan emniyet kaynakları, kendisinden astronomik miktarda fidye istenen ve 100 milyar Euro'luk hisse senedi portföyü yönettiği iddia edilen Saklı hakkında da inceleme başlatıldı. ABD pasaportu taşıyan Saklı'nın mal varlığının mercek altına alındığı, sabıkasının olup olmadığının da incelendiği kaydedildi. Ekonomik krizi atlatabilmek için 24 milyar euro'luk bir ekonomik manevra paketi hazırlayan İtalya'da, güvenlik güçleri "27 milyar euro'luk hisse" hikayesini doğrulamak için çalışıyor. Amerikan hazinesi Federal Reverse ile ilişkisi olduğunu ve 27 milyar euro'luk hissesinin Avrupa bankalarında bulunduğunu söyleyen Saklı'nın hiç bir İtalyan bankasında izine rastlanamadığı belirtildi. Bu nedenle polisin, hisselerin gerçek mi , yoksa uydurma mı olduğu konusunda ciddi şüpheleri bulunuyor.