BIST 10.269
DOLAR 32,29
EURO 34,84
ALTIN 2.435,42
HABER /  GÜNCEL

Türk balıkçı Yunana dava açtı

Onların tek suçu Ege'de balık avlamaktı! Önce Yunanlılar tarafından gözaltına alındı ardından da 6.5 ay suçsuz yere hapis yattı.

Abone ol

İnsan kaçakçılığı yaptıkları şüphesiyle 6 Aralık 2008 tarihinde Yunan Sahil Güvenlik botları tarafından gözaltına alınan ve yaklaşık 7 aydır Yunanistan'da tutuklu kalan iki Türk balıkçı, serbest bırakılmalarının ardından İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Bademli köyüne döndüler.

Balıkçılardan Selçuk Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 Aralık 2008 sabahı ahtapot avladıkları sırada Yunan sahil güvenlik botu tarafından önlerinin kesildiğini, kendilerine ateş edildiğini ve gözaltına alınarak Midilli limanına götürüldüklerini anlattı.

İnsan kaçakçılığı suçlamasıyla polis merkezinde 4 gün geçirdiklerini, ilk sorguda hakimin kendilerini serbest bıraktığını ancak savcılığın tutuklanmaları yönünde karar verdiğini belirten Gürkan, Atina'ya gönderildiklerini ve 4.5 ay boyunca mahkeme gününü beklediklerini kaydetti. 13 Mayıs'ta çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldıklarını ifade eden Gürkan şöyle konuştu:

''Hapishane şartları kötü değildi. Sadece bizim blokta 70 kadar Türk vardı. Yemekler Hristiyanlar ve Müslümanlar için ayrı pişiyordu. 4 kişilik koğuşta kaldık. Mahkemeden sonra yabancı şubede 2 hafta bürokratik işlemlerin tamamlanmasını bekledik. Suçsuz olduğumuz halde 6.5 ay Yunanistan'da tutuklu kaldık. İnsanları sınıflandırmak istemem ama şu anda Yunanistan'a karşı öfke duyuyorum.

Tutuklandığımda karım 6.5 aylık hamileydi, biz hapishanedeyken doğum yaptı. Onun yanında olamadım. Çok kötüydü ama çok şükür sağlıklı bir kızım oldu. Türkiye'ye geldikten sonra sonra yeniden doğmuş gibi hissettim.

Yunanistan mahkemesine karşı maddi zararlarımın karşılanması için karşı dava açtım. Kayığım kırıldı, hasar gördü. Çalışamadığım günler var. Açtığımız karşı dava eylül ayında görülmeye başlanacak. Denize çıkmaya şu an korkuyorum. Bir daha balıkçılık yapmayı düşünmüyorum.''