BIST 10.179
DOLAR 32,28
EURO 34,99
ALTIN 2.464,18
HABER /  POLİTİKA

Türk-ABD ilişkileri nereye?

Türk-ABD ilişkileri nereye gidiyor? Diplomat-siyasetçi Mehmet Ali Bayar hassas dengeleri yorumladı.

Abone ol

Diplomat-siyasetçi Bayar CNN Türk'te Referans Noktası'nın canlı yayın konuğu oldu. Bayar'a göre en büyük risk Türk Amerikan ilişkilerinin zaafa uğraması olduğunun altını çizdi. Bayar Irak'ta taraf olunarak büyük bir hatanın işlendiğini savundu. Sünni siyasetin yanlış olduğunu iddia eden Bayar, bütün mezheplere karşı eşit olmaları gerektiğini vurguladı.  

Bayar ayrıca Talabani'nin İran'a bile gittiğini hatırlatarak "Neden bize gelemiyor?. Güneyde Araplar değil Kürtler oturuyor. Yeni durumu iyi tahlil etmemiz lazım. Türkiye Irak'ta önceliklerini tespit etmeli. Bölge ülkelerine üst düzey ziyaretler gerçekleştirmeli. İstanbul'da Sünni toplantı yaparak bu işy olmaz" dedi.

Lobi çığrından çıktı
Bayar, ABD yönetiminin Kongre üstünde etkinliğinin olmadığını belirterek
"2007 yılı Türk-ABD ilişkileri açısından belirleyici olacak. Yaptırımlar paketi gelir mi? Bana göre Ermeni lobisi çığırından çıkmış durumda. Güçleri başlarını döndürdü. Bu tasarı ABD Kongresi'nde geçerse kamuoyunu bu duruma hazırlamalıyız. Tasarısı kabul edilirse Türkiye ilk tepki olarak kendi büyükelçisini belirsiz bir süre geri çeker. Savunma ihalelerinde ABD şirketlerine yer verilmez." dedi.