BIST 10.159
DOLAR 32,13
EURO 35,13
ALTIN 2.470,26
HABER /  SAĞLIK

Kanser ilacı yumurtlayan tavuk

Koyun Dolly'yi klonlayan bilimadamları, şimdi de 'kanser savaşçısı' tavuklar yetiştirdiklerini duyurdu.

Abone ol

500 tavuğun, genetik yapısı değiştirildi. Bu tavuklardan, kanser ilacı üretiminde kullanılacak türde proteine sahip, yumurta elde edildi.

Genetik araştırmalarda Koyun Dolly'yi kopyalayarak çığır açan İskoçya'daki Roslin Enstitüsü, kanser ile mücadeleye yardımcı olacak tavuklar yetiştirdiğini açıkladı.

Tavuğun genetik yapısını değiştiren bilimadamları, kanser ilacı yapımında kullanılan proteinleri içeren yumurta veren 500 tavuk yetiştirdi.

Proteinler neye yarıyor?

Yumurtalarda bulunan başlıca protein 'mir24'. Bu protein, cilt kanseri tedavisinde kullanılıyor, bir diğeri ise 'b-1a'. Bu da virüslerin hücreler içinde çoğalmasını engelliyor.

Proteinler, yumurtaların beyazının içinde bulunuyor. Tek yapılması gereken ise bu proteinleri daha sonra oradan çekip almak. Bilimadamları tam 15 yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Ancak, bu proteinleri insanlar üzerinde denemek için en az 5 yıl, ilaç üretmek için de en az 10 yıl daha zamana ihtiyaç var. Bu çalışmayla kanser ilaçları hem daha kolay geliştirilebilir, hem de daha ucuz olabilir.