BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,82
ALTIN 2.429,64
HABER /  DÜNYA

Turizmde büyüme sürüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Türkiye’nin ilk 9 ay içerisinde turizmde yüzde 10 büyüme sağladığını açıkladı.<br/>Adana...

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Türkiye’nin ilk 9 ay içerisinde turizmde yüzde 10 büyüme sağladığını açıkladı.
Adana Turizm Çalıştayı, üst düzey yetkililer ve sektör temsilcilerinin katılımıyla Sürmeli Otel’de başladı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, bu tür çalıştayların sıklıkla yapıldığını ifade ederek, fikirlerin, eyleme dönüşmesinin yararlarından bahsetti. Özaslan, turizmin dünya açısından çok önemli bir sektör olduğunu, bu nedenle Türkiye’de de bu farkındalığın oluşturulması gerektiğini söyleyerek, turizmin rekabet şansı en yüksek olan sektörlerin başında geldiğini kaydetti. Türkiye’nin, ziyaretçi sayısı açısından dünyada 6. sırada, turizm geliri açısından da 12. sırada olduğunu belirten Özaslan, “Bunlara rağmen belirli konularda zafiyetlerimiz var. Bunların birincisi, faaliyetleri ülkemizde belirli bölgelerde sıkışmış vaziyette, ikincisi de turizm belirli türlerde sıkışmış vaziyette. Bu 2 önemli konuyu aşmamız lazım” dedi.
Özaslan, son yıllardaki teşvikler sayesinde Anadolu’da turizm yatırımının gittikçe yaygınlaştığı bilgisini vererek, yerel yönetimler ve kamu yönetimleri arasında ‘turizmi nasıl geliştiririz’ konusunda rekabet olduğunu söyledi.

“DÜNYA GELİŞME ORTALAMASININ 2 KATINI YAKALADIK”
Dünyada geçen yıl 1 trilyon doları aşan turizm gelirinin kaydedildiğini aktaran Özaslan, “Ülkemiz, her şeye rağmen öngörülen hedefleri aşarak ilk 9 ayda -dünya gelişmesi yüzde 5 olmasına rağmen- yüzde 10 büyümeyi sağladı. Bu yıl Allah nasip ederse 34 milyonu aşan bir turist sayısına ulaşacağız ve turizm gelirimizin 33 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu çok önemli. Turizm geliri katma değeri en yüksek gelirdir. Türkiye’de 2023 turizm stratejisi var. 2023 yılında 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri rakamını aşacağız” diye konuştu.
Özaslan, turizm pastasının bu kadar büyük olmasına rağmen Adana’nın mevcut konumunu ‘hazmedemediğini’ ifade ederek, “Yerel idareler ve kamu idareleri arasında ‘turizmi nasıl geliştirebiliriz’ diye işbirliği yapılmalı. Kentin sahip olduğu potansiyeli en iyi şekilde nasıl kullanmalıyız bunu tartışmalıyız. Öncelikleri ve en uygun turizm türünü belirlemeliyiz” şeklinde konuştu.

“OLUMSUZ SÖYLEMLERE FIRSAT VERİLMEMELİ”
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da Adana’nın turizm alanında hizmet edebilecek büyük potansiyelinin olduğunu belirterek, bu durumun komşu iller için de geçerli olduğunu kaydetti. Coş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Adana’nın şu anda bakir durumda olması -kıyılarının özellikle- bizim için, turizmin yönlendirilmesi ve çeşitlendirilmesi için büyük bir fırsat. Adana’ya gerekli tesislerin kazandırılmasıyla destinasyon olma çalışmasının kolaylaşacağını ümit ediyorum. Öte yandan turizm yatırımcılarına sahip çıkılmalı. Bu konuda yapılan olumsuz yaklaşımlar ve söylemlere fırsat vermemek gerekiyor.”
Çalıştaya, Özaslan ve Vali Coş’un yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer, sektör temsilcileri, yerel yöneticiler ve akademisyenler katıldı. Çalıştaya katılanlar, oluşturulan 5 grup arasında yer alarak, fikirlerini ve projelerini sunacak.
(İHA)