BIST 9.089
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,67
HABER /  GÜNCEL

Turistlere kıyafet ayarı

Tarihi camileri ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı turistlerden kıyafeti uygun olmayanlar için yeni elbiseler tasarandı.

Abone ol

Tarihi camileri ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı turistlerden kıyafeti uygun olmayanların kullanması için farklı renklerde elbiseler tasarlandı. Ziyaret sırasında erkek ya da kadın turistlerin ücretsiz kullanabileceği kıyafetler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından temizlenecek.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde 22 Ocak tarihinde ''İstanbul Tarihi Camileri Ziyaretçi Yönetimi'' konusunda ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla çalıştay düzenlendi. Bu çalıştayda ortaya çıkan öneriler, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mevlüt Bulut, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Turist Rehberleri Birliği Başkanı Şerif Yenen'in katıldığı üst toplantıda karara bağlandı.

TURİSTLER İÇİN ZİYARET SAAT 19'A KADAR

''İstanbul Tarihi Camileri Ziyaretçi Yönetimi Kararları''na göre, İstanbul'daki turistik camiler yaz aylarında 08.30-19.00, kışın da 08.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

En çok ziyaret edilen camilerin başında gelen Sultanahmet ve Eminönü'ndeki Yeni Cami, cuma günleri öğleye kadar ziyarete kapalı tutulacak. Her iki cami de cuma namazı sonrasında kapılarını ziyaretçilere açacak.

TURİSTLERE FARKLI RENKLERDEN OLUŞAN İKİ PARÇA ELBİSE VERİLECEK

Kıyafeti cami ziyaretine uygun olmayan turistlerin giyeceği elbiseler de tasarlandı. Cami girişlerinde büyük başörtülerinin yerini, vücudu baştan ayağa örten kıyafetler alacak. Başörtüsü ve elbiseden oluşan iki parça halinde tasarlanan kıyafet, 6-7 renkte ve sade olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan elbiselerin üzerinde herhangi bir yazı ya da desen bulunmayacak.

YENİ UYGULAMAYA SULTANAHMET CAMİSİ'NDE BAŞLANACAK 

Hazırlanan kıyafetleri, başı, kolu ve dizi açık olan kadınlarla atletli veya kısa şortlu erkekler ücretsiz kullanabilecek. Kirlenen elbiseler İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından temizlenerek tekrar kullanıma sunulacak.

Yeni kıyafetlerin pilot uygulaması, en çok ziyaret edilen Sultanahmet Camisi'nde yakın zamanda başlayacak. İhtiyaç halinde diğer tarihi camilerde de bu uygulamaya geçilecek.

CAMİ İÇİ REHBER EŞLİĞİNDE 10 DAKİKA GEZİLEBİLECEK

Ziyaretçi için önem arz eden yönlendirme ve bilgilendirme levhaları, dil ve metin olarak yeniden gözden geçirilecek, bütünsel yaklaşım içerisinde değiştirilecek. Bu konuda Fatih Müftülüğü, Turist Rehberleri Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortak çalışma yürütecek.

Kalabalık günlerde cami içinde ziyaretçi yoğunluğunu önlemek amacıyla rehberler ortalama 10 dakikada turistleri bilgilendirecek.

BAZI NOKTALARA KAMERA SİSTEMİ KURULACAK

Tarihi camilerde ayakkabı çıkarılan bölüm genişletilecek. Cami içinde turistlerin ziyaret etmelerine izin verilen yer, takriben bir metre genişletilecek. Camide özel programlar (Kur'an ziyafeti, mevlit) uygulandığı günlerde, cemaat durumuna göre bu alan daraltılacak.

Zaman zaman şikayete konu olan ve yabancı ziyaretçiler yanında cami cemaatini de rahatsız eden hanutçularla mücadele için Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden destek istenecek.