BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Obama'nın İsrail ziyaretinde Türkiye damgası

ABD Başkanı Obama'nın ziyareti Türkiye ile İsrail arasını düzeltme ziyareti olarak da görülüyor.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (AJANSLAR)-Obama'nın tarihi İsrail ziyareti başladı. Obama'nın ziyaretinin daha başlamadan mesajların Türkiye üzerinde yoğunlaşması Türkiye ile İsrail arasını düzeltme ziyareti olark yorumlandı.

Göreve geldiği 2008 yılından bu yana İsrail'e ilk ziyaretini gerçekleştiren ABD Başkanı Barack Obama, Tel Aviv'e geldi.

Obama, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından karşılandı. Merdivenlerden el sallayarak inen Obama, Peres ve Netanyahu ile sıcak bir şekilde kucaklaştı.

İkinci dönem başkanlığının ilk yurt dışı gezisini İsrail'e gerçekleştiren ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin 65 yıldır İsrail'in en büyük müttefiki olduğunu belirterek, ''Yan yana duruyoruz, çünkü kutsal topraklara barış gelmeli'' dedi.


NETANYAHU'DAN TÜRKİYE MESAJI

Netanyahu'nun sözcüsü, "İsrail, Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye hazır" derken, İsrail Dışişleri Bakanlığı da, "Türkiye ve İsrail'in yeniden iyi ve arkadaşça bir ilişki kuracağını ümit ediyoruz" açıklaması yaptı. 

İsrail eski Dışişleri Bakanı Danny Ayalon'un dün "İsrail özür dilemeye hazır" açıklamasının ardından bugün de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nın sözcüsü Mark Regev ve İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor'dan sıcak mesajlar geldi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanhayu'nun sözcüsü Mark Regev, "İsrail, Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye hazır" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail ziyareti sırasında Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin de konuşulabileceğini belirten Regev, "Umarız sürecin akışını değiştirme imkanımız olur" şeklinde konuştu.

Netanyahu'nun sözcüsü Mark Regev, Ankara ile Tel Aviv arasındaki iyi ilişkilerin, her iki ülkenin de yararına olacağına inandığını söyledi.

obama-netanyahu-peres.jpg

Obama, Ben Gurion Havaalanı'ndaki karşılamadan sonra yaptığı konuşmaya, kalabalığı İbranice'de ''Merhaba'' anlamına gelen ''Şalom'' kelimesiyle selamlayarak başladı.

Sıcak karşılamadan ötürü teşekkür eden ve İsrail'e üçüncü kez geldiğini belirten Obama, binlerce yıl önce bu kutsal topraklarda yaşayan, yüzyıllarca sürgün ve infaz edilen Yahudilerin, kendi devletlerini kurarak bir anlamda yeniden doğduklarını söyledi.

İsrail'de bugün yaşayan insanların, çağların hayalini gerçekleştirdiklerini ifade eden Obama, ''Son 65 yıl boyunca ABD, İsrail'in en büyük müttefiki ve arkadaşı olmuştur'' diye konuştu.

-''İsrail'i seçmem tesadüf değil''-

İsrail'i, başkanlığının ikinci döneminde gerçekleştirdiği ilk yurt dışı gezinin ilk durağı olarak seçmesinin tesadüf olmadığına dikkati çeken Obama, ''Bu bölgede esen değişim rüzgarları hem umut hem tehlike getiriyor. O nedenle bu ziyareti, halklarımız arasındaki kopartılamaz bağı yinelemek, ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını tekrar vurgulamak ve İsrail ile komşularının halklarıyla doğrudan konuşmak için bir fırsat olarak görüyorum'' dedi.

Kendisine zaman zaman ABD'nin neden İsrail'in yanında durduğunun sorulduğunu belirten Obama, ''Cevabı basit, yan yana duruyoruz çünkü ortak bir hikayeyi paylaşıyoruz. Bu da kendi topraklarımızda özgür yaşamayı, lider olmayı, özgürlüğünü korumak için bedel ödeyen kahramanlar olmayı, farklılıklar barındıran ve göçmenler sayesinde sürekli yenilenen toplumlarımızı ifade ediyor'' diye konuştu.

-''Kutsal topraklara barış gelmeli''-

ABD ile İsrail'in iki güçlü demokrasi olduğunun altını çizen Obama, iki ülke arasında ticaret, sağlık ve teknoloji alanında yaşanan işbirliğine de işaret ederek, şöyle konuştu:

''Yan yana duruyoruz, çünkü kutsal topraklara barış gelmeli. Zorlukların farkında olsak da hiçbir zaman komşularıyla barış içinde yaşayan bir İsrail'e dair vizyonumuzu kaybetmeyeceğiz. Ziyaretime şunu açıkça ifade ederek başlamak istiyorum. ABD, İsrail devletinin yanında duruyor, çünkü temel ulusal güvenlik çıkarlarımız bundan yana. Bu iki ülkeyi de mutlu ve müreffeh kılıyor, dünyayı daha iyi bir yer haline getiriyor.''

ABD Başkanı Obama, ''İttifakımız ölümsüz ve sonsuz'' sözleriyle konuşmasını tamamladı.