BIST 10.203
DOLAR 32,23
EURO 35,01
ALTIN 2.452,13
HABER /  GÜNCEL

Türbeye tuz döküyorlar

Türbeler Ramazan'da dolup taşıyor. İşte onlardan birisi de Tuzcubaba türbesi.

Abone ol

İstanbul'da tam 173 türbe var. Bunların çoğu İstanbul'un fethi sırasırda savaşırken şehit düşenler oluşturuyor. Ramazan ayında bu ziyaretler daha da artıyor. Burada yatanları yaptıkları işe göre de ziyaretler şekilleniyor. Örneğin Beşiktaş'taki Tuzcubaba türbesine halk tuz dökerek dilekte bulunuyor.

Rivayete göre Tuzcubaba Fatih Sultan Mehmet'in askeriymiş. İstanbul'un fethi sırasında büyük bir tuz sıkıntısı yaşanıyor. Bunun üzerine Halil isminde bir asker "Ben size tuz bulurum" diyor ve aldığı toprağı eliyle sıkmaya başlıyor. İnanışa göre bu toprak tuz oluyor. Dökülen tuz miktarı çok olunca yetkililer çareyi "Lütfer tuz paketlerini yırtarak atmayınız" şeklinde yazılar yazmakta buluyor.

Sıkıntısı olan koşuyor
Sinir hastalığından, yağmur duasına, alerjiden hasta hayvanlarını iyileştirmek için gelenlere kadar her derdi olan türbelere koşuyor. Özellikle cuma günleri ve haftasonları başlarında örtüleri, çantalarında duaları ile türbelerin kapısını aşındıranlar, genel olarak kızlara kısmet bulmak, nasiplerinin açılması ya da mal sahibi olma dilekleri için geliyorlar.

İstanbul'daki türbeler
İstanbul’daki 173 türbe arasında en bilenenler şunlar: Beşiktaş-Tuzcubaba, Sarıyer-Tellibaba, Bakırköy-Zuhuratbaba, Eyüp Sultan, Koca Mustafa Paşa-Uykucubaba ve Sümbülefendi, Beykoz-Yuşa Türbesi, Karacaahmet, Göztepe-Şahkulu Türbesi, Kartal-Kartal Baba, Göztepe-Gözcübaba.

Türbe sektörü
Türbe çevrelerinde birçok satıcı ve dua okumak için sıraya girmiş birçok kişi bulunuyor. Tekke, tesbih kokular, eşarplar seccade gibi dini ürünler türbe etrafında satılıyor. Buna bağlı olarak ta diğer esnaf kesimi de ziyaretçilerden nasibini alıyor. .