BIST 10.320
DOLAR 32,23
EURO 35,15
ALTIN 2.469,65
HABER /  POLİTİKA

Türbanlı vekiller Meclis'te! Neler oldu?

AKP'nin 4 milletvekili türbanlarıyla Meclis'e girdi. Türkiye tarihi bir gün yaşadı. Bir tabu daha yıkıldı. Meclis'teki türban eşiğinin aşıldığı anlar;

Abone ol

ANKARA - Hac dönüşü 'kapanma' kararı alan AK Partili kadın milletvekilleri aracılığıyla bugün Meclis'te türban fiilen "özgürlüğüne kavuştu.

TBMM Genel Kurul çalışmalarına türbanla katılan kadın vekiller, CHP'liler tarafından sessizce izlendi, AK Partili vekiller ise tebrik sırasına girdi.

Genel Kurul'da türban üzerine yapılan en çarpıcı konuşmaya ise Şafak Pavey imza attı. Bülent Arınç'tan da kutlama alan konuşma sosyal medyada da gündem oldu.

İkinci Merve Kavakçı krizi yaşanır mı deniliyordu bu kez korkulan da olmadı. MHP ve BDP'den türbanlı AK Partili vekiller tam destek aldı.

türban-artik-mecliste.jpg
İŞTE TARİHİ GÜNDE MECLİS'TE OLANLAR

Hac dönüşü kapanan AK Parti'nin 4 kadın vekili genel kurul salonuna türbanlarıyla girdiklerinde bütün gözler onların üzerindeydi. 

Sevde Beyazıt Kaçar, Nurcan Dalbudak, Gönül Şahkulubey ve Gülay Samancı
tarihe geçen adıma isimlerini yazdıran kişiler oldu. Dalbudak salona girişinde 'Mutluyuz" demekle yetindi.
türban-mecliste.jpg
CHP SIRALARI SESSİZ KALDI

AK Partili vekillerin salona girişinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Gözlerin çevrildiği CHP sıralarında protesto sesleri duyulmadı. CHP'li milletvekilleri başörtülü milletvekillerinin genel kurula girişini sessizlik içinde izledi.

AK PARTİLİLER FOTOĞRAF SIRASINDA

AK Partili vekiller 4 kadın vekilin sıralarına oturmasını bekledikten sonra yanlarına giderek tebrik etmeye başladılar. Vekiller isimleri tarihe geçen 4 kadın vekille fotoğraf çektirmek için yarıştılar. Çekilen fotoğraflar tarihi günün anısı olarak sosyal medyadan da paylaşıldı.

İLK KEZ BUNU GÖRDÜK

Gündemi bir anda türbana dönen Genel Kurul'da ilk kez bu kadar çok kadın milletvekilinin konuşmasını izledik. MHP'den 1, BDP'den 2, CHP'den ise 1 kadın vekil kürsüye gelerek türban için konuştu. Kadın vekillerin tamamı da konuşmalarında türbanları ile meclise gelen AK Partili 4 vekile destek verdi.

DAMGA VURAN KONUŞMA ŞAFAK PAVEY'DEN

Meclis kürsüsündeki konuşmalar içinde en özeli bu oldu. Özgürlük üzerinden 4 kadın milletvekilinin başörtüsü kararına destek veren Şafak Pavey, eleştirilerini ise çok incelikle sıraladı. Pavey'in konuşmasına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan da "tebrik" geldi. Sosyal medyada da en çok beğenilen ve alıntı yapılan Pavey'in konuşmasıydı.
(ŞAFAK PAVEY'İN TÜRBAN KONUŞMASI - OKUMAK İÇİN TIKLAYIN)



EN ÇOK KIZDIRAN KONUŞMA; MUHARREM İNCE'DEN


CHP Milletvekili Muharrem İnce kürsüye çıktığı andan inene kadar AK Parti sıraları hop oturdu hop kalktı. Beklendiği gibi sivri bir konuşma çıkartan İnce, şaşırtan itirafıyla da twitter alemine düştü. İlk kez kızkardeşinin başörtülü olduğunu açıklayan Muharrem İnce, AK Partili kadın vekilin kapanmayla ilgili 'resetlendim' sözünü kullanmasına tepki alan bir yorum yaptı. "Benim kardeşim 12 yaşında resetlendi" diyen İnce günün en çok reaksiyon alan konuşmasına imza attı. (MUHARREM İNCE TÜRBAN KONUŞMASI - TAMAMI İÇİN TIKLAYIN)



BÜLENT ARINÇ O GÜNÜ HATIRLATTI


Hükümet adına konuşmayı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yaptı. Gözler Başbakan Erdoğan'ı aradı ancak Erdoğan genel kurula katılmadı. Arınç ise söze Şafak Pavey başta olmak üzere BDP ve MHP'li kadın vekillerin türbana destek veren konuşmalarına teşekkür ederek başladı. 1999 yılındaki Merve Kavakçı krizini hatırlatan Arınç, Ecevit'i de andı.
(BÜLENT ARINÇ TÜRBAN KONUŞMASI - TAMAMI İÇİN TIKLAYIN)

BDP VE HDP'Lİ VEKİLLER : BİZİM YERİMİZE KONUŞMAYIN

BDP Meclis'teki türban krizinde tavrını başını kapatan kadın vekillerden yana koydu. Kürsüye BDP adına önce Pervin Buldan, ardından da BDP'den ayrılarak HDP'nin başına geçen Sabahat Tuncel çıktı. Her iki vekil de AK Parti'nin başı kapalı vekillerine destek verirken aynı söylemi kullandı. 'Erkekler kadınlar adına konuşmasın'
(PERVİN BULDAN'IN TÜRBAN KONUŞMASI - TAMAMI İÇİN TIKLAYIN)

MHP'DEN TAM DESTEK

MHP türbana tam destek vereceğini bizzat genel başkanı Devlet Bahçeli aracılığıyla dün vermişti. Bugün de beklenen çizgide bir konuşma geldi. MHP adına konuşan Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, başörtüsünün bir inanç olduğunu söyleyerek "karışmak kimsenin
haddine değildir" dedi. (RUHSAR DEMİREL TÜRBAN KONUŞMASI - TAM METİN)
 
MECLİS'TEN TARİHİ GÜN... TÜRBANLI VEKİLLER MECLİS'TE İLK FOTOĞRAFLAR


merve-kavakçi-meclisten-kovuldu.jpg

MERVE KAVAKÇI MECLİS'TEN KOVULMUŞTU

AK Parti türbanlı vekillerinin Meclis'e girişinde Merve Kavakçı krizi bekleyenler hayal kırıklığına uğradı. Türban bu kez Meclis'te kovulmadı. Oysa 1999 yılında bakın neler yaşanmıştı.
(
TIKLA OKU)