BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,09
ALTIN 2.472,01
HABER /  DÜNYA

Davutoğlu: İlişkilerimizi sürdüreceğiz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Mekey ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda basın mensupların...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Mekey ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, “Türkiye ile Irak arasındaki bütün kapıların iş anlamında da fiili olarak da sonuna kadar açılması önem taşıdığını vurguladı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Neçirvan Barzani, Suriye Eski Başbakanı Riyad Hicab ve Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Mekey ile bir araya geldi. Devlet adamlarıyla bir araya geldikten sonra basın toplantısı yapan Ahmet Davutoğlu ikili görüşmeleri değerlendirdi.
Son günlerde birçok alanda diplomasi hareket yaşandığını söyleyen Bakan Davutoğlu, “Türkiye’nin Habur Sınır Kapısı buranın artan taleplere daha da cevap verecek şekilde güçlendirilmesi Irak’la ilişkilerimizi doğrudan etkileyen bir boyutu var. Bugün bu konuda önemli görüşmeler yaptık. Türkiye ile Irak arasındaki bütün kapıların iş anlamında da fiili olarak da sonuna kadar açılması önem taşıyor. Burada da tabi Kuzey Irak yönetimi ile yakın temasta olmamız bir zaruret. Ayrıca Irak’taki son gelişmeleri bu çerçevede ele aldık. Hem Kuzey Irak Bölgesel Yönetim ile yürütmekte olduğumuz ortak projeleri gözden geçirdik” dedi.
‘Biz Irak’a baktığımızda en kuzeyinden en güneyine, en doğusundan en batısına her bölgede her yerde gördüğümüz bütün kardeşlerimizi hiçbir etnik ve mezhep ayrımı gözetmeden kardeşimiz olarak bağrımıza basarız’ diyen Bakan Davutoğlu, “Bundan sonra da Irak’taki bütün kesimlerle ilişkilerimizi derinleştirerek sürdüreceğiz. Önemli olan Irak’ın huzuru ve Irak’taki kardeşlerimizin tesanütü konusunda Türkiye’nin üzerine düşeni her zaman yapmaya hazır olması ve ilişkilerimiz bu anlamda bütün bölgeye ve dünyaya örnek teşkil edecek şekilde ilerlemesidir. Gereken her türlü adım atılacak” şeklinde konuştu.
Neçirvan Barzani ile Suriye’deki gelişmeler özelikle Suriye Kuzey Irak arasındaki bölgede de yaşanan gelişmeleri kapsamlı şekilde ele aldıklarını ifade erden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Suriye’deki her türlü olumsuz gelişmeden hepimiz etkileniyoruz. Bu anlamda da ortak bir değerlendirme yapma ihtiyacı vardı onu da yapmış olduk. Son derece verimli gelişmeler oldu” şeklinde konuştu.
Suriye Eski Devlet Başkanı ile görüşmelerini dile getiren Bakan Davutoğlu, “Kendisinin de ifade ettiği şekilde her bir ailede bir iki şehit ve kayıp var. Bu acıların bir an önce dinmesi hepimizin dileği. Sayın Hicabi ile bu konuda görüş alışverişine bulunduk” dedi.
Yabancı bir gazetede yazılan makalede yer alan El Kaide üyelerinin Türkiye sınırından Suriye’ye akın ettiği iddialarına ise, “Son dönemde uluslar arası basında Türkiye’deki ulusal basına yansıyacak şekilde Türkiye hakkında hiçbir temele dayanmayan son haberler çıkartılıyor. Türkiye sanki bazı aşırı guruplara zemin teşkil edecek şekilde ve bir ortam oldu Türkiye’de tezi ileri sürülüyor. Biz Suriye’de artan rejimin baskılarında haklı taleplerini dile getiren Suriye halkının yanındayız. Bu konuda mücadele eden Suriye Ulusal Koalisyonun ve bu koalisyonun bütün o ılımlı unsurları ve Suriyeli din geleceğinde hangi mezhepten olursa olsun katkıda bulunmak isteyen bütün Suriyeli kardeşlerimizin yanındayız. Destek verdik veriyoruz. Ancak Suriyeli olmayan ve Suriye’de Suriyelilerin haklı mücadelesine gölge düşürecek şekilde faaliyet gösteren aşırı grupların hiçbirine destek vermedik, hiç biriyle bu anlamda hiçbir imkân sağlamamız söz konusu olmamıştır. Hem Suriye rejimine hem de Suriye’deki güç boşluğundan istifade etmeye çalışan bu tür gruplara karşı tutumumuz açık ve nettir” şeklinde cevap verdi.
Başörtülü vekillerin meclise girmesine de değinene Davutoğlu, “Başörtülü vekillerimizin meclise girmesi sebebiyle meclisteki oturumdaki olgunluktan yüce meclisimizin toplumumuzun her kesimini hiçbir inanç düşünce farkı gözetmeden kuşatıcı niteliğinin ortaya konmasından duyduğumun memnuniyeti ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.