BIST 10.159
DOLAR 32,23
EURO 35,10
ALTIN 2.469,98
HABER /  DÜNYA

Güngören davasında ceza yağdı

İstanbul Güngören de biri hamile kadın 17 kişi ve doğmamış bebeğin de öldüğü 79’u ağır olmak üzere 154 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin...

Abone ol

İstanbul Güngören de biri hamile kadın 17 kişi ve doğmamış bebeğin de öldüğü 79’u ağır olmak üzere 154 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin 9 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. Tutuklu sanıklar Hüseyin Türeli ve Nusret Tebiş 18’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve toplamda 1283 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında tutuklu sanıklar Hüseyin Türeli, Nusret Tebiş, Mehmet Salih Yanak, taraf avukatlar ve patlamada ölenlerin yakınları hazır bulunurken tutuksuz sanıklar duruşmaya katılmadı. Duruşma salonunda emniyet güçleri güvenlik önlemi aldı. Duruşmada söz alan sanık avukatlar reddi hakim talebinde bulundu. Reddi hakim talebinin duruşmayı uzatmaya yönelik bir talep olduğunu belirten mahkeme heyeti bu talebi reddederek tutuklu sanıklara son sözlerini sordu. Son sözleri sorulan tutuklu sanık Hüseyin Türeli olay yerinde bulunmadığını söyleyerek, “Ne Güngören’e gittim ne de bulundum. Olay yerinde olmadığım telefon kayıtlarından da bellidir. Asıl failler firardadır. Ana dilim olan Kürtçe savunma yapmak için süre talep ediyorum. Türkçe konuşmakta zorlanıyorum” dedi. Tutuklu sanıklar Nusret Tebiş ve Mehmet Salih Yanak’ta son savunmalarında Kürtçe savunma yapmak için süre talep etti.
Bu talepleri reddeden mahkeme heyeti davayı karara bağlamak üzere duruşmaya ara verdi. Verilen arada patlamada hayatını kaybedenlerle sanık avukatlar arasında gerginlik yaşandı. Bunun üzerine güvenlik güçleri duruşmanın görüldüğü katta güvenlik önlemi aldı. Verdiği iki saatlik aranın ardından davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklar Nusret Tebiş ve Hüseyin Türeli’yi devletin birliğini bozmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı. Mahkeme iki sanığa ayrıca 17 kişiyi öldürmek suçundan da 17’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Bu iki sanık ayrıca mala zarar vermek suretiyle devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylemleri nedeniyle de 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. Tutuklu sanıklar Nusret Tebiş ve Hüseyin Türeli toplamda 18’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

ANNE KARNINDA ÖLEN BEBEĞE CEZA YOK
Mahkeme, anne karnındaki bebek için ise ceza vermedi. Mahkeme, olayda yaralanan 79 kişi için de bu sanıklara ayrı ayrı ceza verdi. Mahkeme heyeti sanıkları her yaralı için 16’şar yıl cezalandırdı. Sanıklar toplam olarak “Patlayıcı madde bulundurmak, olayda yaranan 79 kişiyi öldürmeye teşebbüs ve mala zarar verme” suçlarından 1283 yıl hapisle cezasına çarptırıldı.
Sanıklar Ziya Kiraç ve Abdurrahman Oral “PKK terör örgütü üyesi olmak” suçundan 12’şer yıl hapisle cezalandırılırken, sanık Şerafettin Kara “Terör örgütüne yardım etmek ve ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçlarından 11 yıl 3 ay hapis cezası aldı.
Tutuklu sanık Mehmet Salih Yanak “Terör örgütüne üye olmak, ateşli silahlar kanununa muhalefet ve sahte kimlik kullanmak” suçlarından 19 yıl 6 ay hapisle cezalandırıldı.
Sanık Aydın Ağlar’ın, “Terör örgütüne yardım etmek” suçundan 9 yıl hapis cezasına karar verildi.Sanık Şaban Güneş, “Terör örgütü üyesi olmak” suçundan 2 yıl 1 ay hapisle cezalandırılırken sanık Cihan Aydın, “Örgüte yardım etmek, ateşli silahlar kanununa muhalefet ve sahte kimlik bulundurmak” suçlarından 15 yıl 9 ay hapse mahkum edildi.
Sanık Cevat Aydın, “Terör örgütü üyesi olmak ve ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçlarından beraat etti.
Sanıklar Hüseyin Türeli ve Nusret Tebiş’in tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme tutuklu sanık Mehmet Salih Yanak’ın tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak tahliye edilmesine karar verdi.