BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.438,79
HABER /  POLİTİKA

Türban 2015'de Meclis'e giriyor

TBMM İçtüzük Komisyonu, millevekilleri ve Meclis çalışanlarının kılık kıyafetleri ile ilgili düzenleme öngörüyor.

Abone ol

TBMM’de çalışmalarını sürdüren Meclis İçtüzük Komisyonu, millevekilleri ve Meclis çalışanlarının kılık kıyafetleri konusunda da düzenleme öngörüyor. İç tüzükte yer alan kıyafet maddesinin, türbanlı milletvekilini engellemeyecek biçimde yeniden yazımı düşünülüyor. Böylelikle, 2015’deki genel seçimlerde siyasi partilerin seçilebilecek yerlerden türbanlı kadın aday göstermelerinin de yolu açılacak.

Gazeteport'ta yer alan habere göre, mevcut iç tüzüğün ‘’Kıyafet’’ başlıklı 56. maddesinde milletvekilleri için ‘’Başı açık’’ gibi bir ibare yer almamasına rağmen geçmişte Merve Kavakçı olayında yaşanan krizin tekrarlanmaması için, maddenin nasıl düzenleneceği tartışılacak.

AK Parti’nin yanı sıra BDP ve MHP de türbana ‘’Yeşil ışık’’ yakıyor. TBMM personelinin kılık kıyafeti ise, Meclis Başkanlık Divanınca belirlenecek.

PANTOLON SERBEST

İçtüzükteki kıyafet maddesinde yapılacak değişiklik ile, erkek milletvekilleri için, takım elbise ve kravat, bayan vekiller için de ‘’Tayyör’’ giyme şartı korunacak. Ancak bayan milletvekillerine ‘’Pantolon-ceket’’ alternatifi de getirilecek. Mevcut iç tüzük nedeniyle, bayan milletvekilleri TBMM çalışmalarına pantolon ile katılamıyor. Yeni düzenlemede pantolon da serbest olacak.

İçtüzük Komisyonu bugüne kadar 42 maddeyi ele aldı. Komisyon çalışmalaıyla ilgili maddeler benimsendi. Teklifler komisyonlarda en geç 45 günde sonuçlandıracak. Sürenin 60 güne çıkarılması da tartışıldı ancak karara varılamadı. Sürenin bitiminde tasarı, teklif veya KHK’lar, doğrudan Genel Kurula getirilebilecek. Bu konudaki 5 dakikalık konuşma süresi de, 10 dakikaya çıkarıldı.

‘’Parti gruplarının komisyonlarda temsili,üyeliklerde boşalma, esas ve tali komisyonlar, Komisyon başkanlık divanı seçimi,' başlıklı maddeler de benimsedi. Komisyonların isimleri de, Bakanlık adlarında yapılan değişiklik doğrultusunda düzenlendi. Komisyon çalışmalarını izleyen medyanın, toplantının başlangıcında görüntü alabilmesi hükmü de iç tüzüğe konuldu.