BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.435,71
HABER /  EKONOMİ

Tüpraş kimin sahibi Zorlu olacakken bakın kim oldu?

TÜRKİYE'nin en değerli ve en büyük şirketi sıralamasında birinci olan TÜPRAŞ özelleştirme sonrasında önce Zorlu grubuna satıldı, ihale iptal olunca ise sahibi Koç - Shell ortaklığı oldu.

Abone ol

Tüpraş, yarattığı katma değer ve cirosuyla Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi konumundadır. Avrupa’nın 7’nci büyük rafineri şirketi olan Tüpraş, ortalama 9,5’lik Nelson kompleksite endeksi ile Akdeniz’in en yüksek kompleksiteye sahip rafinerileri arasında bulunmaktadır. Tamamlanan Fuel Oil Dönüşüm yatırımları sonrası İzmit Rafinerisi, bölgedeki en yüksek kompleksiteye sahip rafineri olmuştur.

Türkiye’nin rafinaj sektöründeki tek üreticisi olan Tüpraş 1983 tarihinde kuruldu. Tüpraş; Kocaeli, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da kurulu 4 rafinerisi ile yılda 28,1 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip.

Tüpraş şu anda kimin?

1990 yılında T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığına geçen TÜPRAŞ 2001 yılında Petkim Petrokimya Holding’i de bünyesine dâhil etti. Tüpraş 2004 yılında yapılan ihale ile önce Tatneft- Zorlu Grubu'na satıldı. Ancak devirden önce TÜPRAŞ Petrol- İş tarafından açılan dava nedeniyle ihale iptal oldu. 2005 yılında yapılan ihaleyi bu kez Koç-Shell grubu kazandı ve Tüpraş'ın sahibi oldu.

Türkiye'nin en büyük özel şirketi netleşti Tüpraş ilk sırada