BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.308,24
HABER /  SAĞLIK

Tüp mide ameliyatı sonrası cinsel ilişki ve iyileşme süreci

Tüp mide ameliyatı sonrasında iyileşme süreci asgari iki haftadır. Tüp mide ameliyatı olanlara cinsel ilişki için 2 haftayı doldurmaları öneriliyor. 2 haftadan sonra seks hayatına başlamakta sorun yoktur. Peki tüp mide sonrasında neler yenilmeli dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte tüp mide ameliyatı için hastanenin verdiği tavsiye kılavuzundaki önemli notlar;

Abone ol

Tüp mide ameliyatından sonra hastalar 4. günde hastaneden taburcu edilir. Ancak hastaların en az 1 hafta süreyle gerektiğinde hastaneye 2-3 saat içinde ulaşabilecekleri bir mesafede kalmaları istenir. Tüp mide operasyonu sonrasında ilk 2 hafta diyetisyenin verdiği gıda listesine uyulur. Bu süreçte en az 8 bardak su içilmesi gerekiyor.

Tüp mide ameliyatı dikişleriniz gizli dikiştir alınmasına gerek yoktur, kendiliğinden eriyecektir. Dren giriş yeri kendiliğinden kapanacaktır. Taburcu olduktan 24 saat sonra kendiniz pansumanlarınızı kaldırıp atabilirsiniz ve banyo yapabilirsiniz. Tekrar pansuman gerekmez. Yaralarda ağrı, şişlik, kızarıklık, akıntı gibi belirtiler olması halinde doktora gitmeniz önerilir.

CİNSEL İLİŞKİ İZNİ : İki hafta dolduktan sonra yumuşak gıdaya geçilir. Bu süreçte yiyecekleri çok çiğnemeniz öneriliyor. İki hafta dolduktan sonra daha uzun yürüyüşler yapılabilir, yüzülebilir. Cinsel ilişkide bulunmakta artık sakınca yoktur.

NE ZAMAN İŞE DÖNÜLEBİLİR : Tüp mide ameliyatı sonrasında bir ay süreyle ağır fizik egzersizlerden ve ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Çalışanlar için işe geri dönme süresi yapılan işin ağırlığına göre 20-30 gün arasında değişir. Ameliyattan sonraki ilk bir ay içinde uçak yolculuğu yapılacaksa, uçuş süresince pıhtı önleyici (anti-emboli) çorap giyilmelidir.

SİGARA ALKOL YASAK : Tüp mide ameliyatı sonrasında iyileşme sürecinde sigara kullanılmamalıdır. Sigaranın yara iyileşmesini bozacağı, enfeksiyon risklerini artıracağı, ülsere ve kanamaya yol açabileceği unutulmamalıdır. Aynı şekilde alkol alınması da istenmiyor. Alkol kullanılması halinde etkisinin ameliyat öncesine göre daha hızlı ve daha sert olacağını bilinmelidir. Ayrıca alkol alınınca bol miktarda kalori de alınmış olacağı akılda tutulmalıdır.

NE ZAMAN HAMİLE KALABİLİRSİNİZ : Ameliyattan sonra çocuk sahibi olmak isteyen kadınların bir yıl süreyle korunması ve diyetisyen kontrolünden geçtikten sonra hamile kalması uygun olur.

TÜP MİDE AMELİYATI OLANLARA VERİLEN REHBER : Medical Park hastanesi obezite ameliyatı sonrasında taburcu olurken hastalarına uymaları ve dikkat etmeleri gereken şu uyarı broşürünü veriyor;

İLAÇLAR: ∗AĞRI KESİCİ hap; sadece ağrı olursa, ∗BULANTI GİDERİCİ hap; bulantı olursa kullanın. ∗KAN SULANDIRICI iğne; son dozu taburculuk günü akşamı deri altına (SC) yapılır. ∗MİDE KORUYUCU hap; günde bir defa, en az 3 ay süreyle devam edin. ∗VİTAMİN hapı (Supradyn All Day); günde bir defa en az 3 ay süreyle devam edin.
∗PROTEİN TOZU (Resource Glutamin), miktarı ve süresi diyetisyen tarafından belirlenir.

DİĞER HASTALIKLAR-İLAÇLAR: Doktorlarınızdan başka türlü tavsiyeler almadığınız sürece ameliyattan önce kullandığınız ilaçları ameliyattan sonra da aynen kullamaya devam edin. Tip II şeker hastalığı olan hastaların ameliyattan 2 hafta sonra endokrinoloji uzmanına muayene olması gerekmektedir. Daha önce varsa ameliyattan sonra belli oranlarda düzelmesi beklenen yüksek tansiyon, kan yağları yüksekliği, uyku apnesi, depresyon gibi hastalıklar için gerekli tedaviler ilgili branş uzmanlarınca yeniden düzenlenir.

SU-DİYET: İlk bir ay boyunca her gün en az 1,5 litre (3 küçük pet şişe) su tüketin. Bir ay boyunca yanınızda pet şişe taşıyın ve her seferinde bir iki yudum olacak şekilde aralıklarla su için.Ameliyat sonrası ilk bir ay beslenme uyum dönemidir. İlk 2 hafta sulu, sonraki 2 hafta püre kıvamında gıdalarla beslenmek gerekir. En az bir ay süreyle diyetisyen takibi şarttır. Zayıflama sürecinin daha sağlıklı yürütülebilmesi için mümkünse daha uzun dönem (3-6 ay) diyetisyen takibinde kalmanız tavsiye edilir.

KATI YİYECEKLER : Katı gıdalara geçtikten sonra midenizde takılma hissi duyarsanız bekleyin. Üstüne su içmeyin, yatmayın, oturur vaziyette lokmanın aşağı kayıp geçmesini bekleyin. Sofranızda katılarla sıvıları yan yana koymayın. Katı gıdaların yanında bir şeyler içmeyin. İçecekleri ayrı tüketin.

DOKTOR NE OLURSA ARANMALI : Tüp mide ameliyatından sonra çoğu ilk bir hafta içinde olmak üzere ilk bir ay boyunca mide zımba hattından sızma-kaçak gelişme riski vardır. Ancak bu çok nadir bir durumdur. Bu uyarı sadece tedbir amaçlı yapılmaktadır. Kaçağın en önemli belirtileri huzursuzluk, çarpıntı, ateş ve karın ağrısıdır. Evinizde mutlaka ateş için derece ve çarpıntı için nabız ölçer bir cihaz (dijital tansiyon aleti vb.) bulundurun. Eğer huzursuzluk, ateş, çarpıntı, karın ağrısı gibi belirtiler hissederseniz hemen ateşinizi ve nabzınızı ölçün. İstirahat halindeyken ateş 38 derecenin üzerinde, nabız 100'ün üzerinde olursa vakit kaybetmeden doktorunuza ulaşın. Kaçak erken farkedilirse tedavisi daha kolaydır.

Tüp mide gastrik bypass ve kelepçe ameliyatı nedir hangisi iyi?Tüp mide gastrik bypass ve kelepçe ameliyatı nedir hangisi iyi?Tüp mide gastrik bypass ve kelepçe ameliyatı nedir hangisi iyi?Tüp mide gastrik bypass ve kelepçe ameliyatı nedir hangisi iyi?HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN