BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.441,79
HABER /  GÜNCEL

Tüp bebekte yumurtalık tömörü riski

Hollanda'da yapılan bir araştırma, yapay döllenmenin kadınlarda yumurtalık tömörü riskini artırdığına işaret ediyor. Ancak uzmanlar kesin risk düzeyinin çok düşük olduğunu vurguluyor.

Abone ol

Hollanda'da yapılan bir araştırma, yapay döllenmenin, kadınlarda hayatlarının ilerki dönemlerinde yumurtalık tümörü oluşması riskini artırdığına işaret ediyor.

Araştırmaya göre, yumurta sayısını artırmak için ilaç alan kadınlarda kansere dönüşebilecek yumurtalık tümörü oluşması riski en az üç kat fazla.

Ama uzmanlar, kesin riskin çok düşük olduğunu vurguluyor. Bir kanser vakfı, Human Reproduction adlı dergide yayımlanan araştırmanın çok az sayıda kişiyi kapsaması yüzünden sonuçların kesin sayılamayacğını belirtti.

Araştırma kapsamında 1980 ve 90'lı yıllarda Hollanda'daki tüp bebek kliniklerine giden toplam 25 bin kadının sonraki sağlık durumları incelendi.

Bu inceleme sonunda düşünülenden daha fazla sayıda kadında yumurtalık tümörü görüldü.

En fazla artış, bazen kansere dönüşebilen, selim ve habis arası özellikler gösteren yumurtalık tümöründe tespit edildi.

Bu tümör diğerlerinden daha az agresif olmasına karşın, ameliyat gerekteriyor. Tümör, her bin kadından birinde görülüyor. Fakat araştırmaya göre, yapay döllenmeyle çocuk sahibi olan kadınlarda bu oran binde 3,5.

Araştırma sonucunda diğer tümör türlerinde de küçük bir artış görüldü.

'Risk abartılmamalı'

Uzmanlar suni döllenme yaptıran kadınlarda ortalama olarak, yumurtalık kanserine yakalanma oranının iki kat fazla olduğunu söylüyor.

Araştırma başkanlık eden uzmanlardan Prof. Flora van Leeuwen, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu tümörlerin oluşması açısından kesin risk oranı çok düşük. Ama ameliyat gerektiren habis 'borderline tümörü' riskinde artış var. Kadınlar, bu risk konusunda bilgilendirilmeli. Ama risk, çok da abartılmamalı." dedi.

Araştırmanın bir diğer yazarı Prof. Curt Burger da, "Verilmesi gereken başlıca mesaj, IVF tedavisi görmüş kadınların paniğe kapılmaması gerektiği. Bu kişilerde yumurtalık kanseri olayları son derece düşük." dedi.