BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,07
ALTIN 2.527,97
HABER /  GÜNCEL

Tunuslu Yahudiler Selefileri şikayet etti

Tunus'un küçük Yahudi cemaati Selefi gösterisinde atılan Yahudi düşmanı sloganlar hakkında hükümete resmen şikayet başvurusunda bulundu.

Abone ol

Tunus'un Yahudi cemaati, bir gösteride Yahudi düşmanı sloganlar atılması üzerine hükümete resmen şikayette bulundu.

Tunus'un 1,500 civarında nüfuslu Yahudi azınlığı geçen yıl Devlet Başkanı Ben Ali'nin devrilmesini izleyen seçimlerde İslamcı partilerin yükselişinden huzursuz.

Geçen Pazar günü başkentin merkezinde yapılan Selefi mitinginde konuşan bir imam Yahudi düşmanı sloganlar atmış, Tunusluları "ayaklanıp yahudilere savaş açmaya" çağırmıştı.

Bu gelişmeler, ülkenin yeni anayasasının hazırlandığı şu günlerde hukukun şeriata göre şekillenmesi talepleriyle de eş zamanlı.

10 milyon nüfuslu Tunus'un küçük ama köklü Yahudi cemaati gelişmeleri kaygıyla izliyor.

Yahudi cemaatinin lideri Roger Bismuth "Polisin verdiği bilgiye göre gösteride yaklaşık 7 bin kişi vardı. Birisi 'Yahudilerin kökünü kazıyın, öldürün tamamen yok edin' diye bağırıyor, kalabalık da tekrar ediyordu" diye anlatıyor.

İslamın daha katı bir yorumunu benimseyen Selefiler, şu anda Tunus hükümetinde çoğunluk değil.

Ülkeyi yöneten koalisyonun büyük ortağı Ennahda partisi daha kapsayıcı bir İslami çizgiyi savunuyor.

Fakat Barcelona'daki Uluslararası İlişkiler Merkezi'nden araştırmacı Francis Ghiles Ennahda'nın şiddetin kışkırtılması karşısında sessiz kaldığını söylüyor.

"Polis işini yapmıyor, çünkü hükümet polistin işini yapmasını talep etmiyor. Fakat Yahudilere Yahudi oldukları için hakarete başlarsanız, kendisini tehdit edilmiş hisseden sadece onlar olmayacaktır. Bir çok Tunuslu ülkedeki Yahudi cemaatinin korunmasından yana. Ayrıca bu tür kışkırtmalara izin verilirse yakında başka alanlarda da sorun çıkar" diyor.

Tunus'da yakınlarda bir kaç hafta incelemelerde bulunan Ghiles, Selefilerin başını çeken bir çok kişinin geçen yıl cezaevlerinden çıktığını ve toplumda ağır basan hoşgörü ruhunu yansıtmaktan uzak kişiler olduklarını söylüyor.