BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Tunus sokakları yine karıştı

Tunus yeni ulusal birlik hükümetinin açıklanmasını beklerken, başkent sokaklarında yeni çatışmalar yaşanıyor.

Abone ol

Tunus'ta siyasi liderler protestolar sonucu görevden ayrılan hükümetin yerini alacak ulusal birlik koalisyonunu açıklamaya hazırlanırken, başkent Tunus'ta bugün yeni hükümet aleyhtarı gösteriler düzenlendi ve çatışmalar yaşandı.

Polis basınçlı su, gözyaşartıcı gaz ve zaman zaman uyarı ateşine başvurarak göstericileri dağıtmaya çalıştı.

Eylemciler geçen hafta ülkeden kaçan Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali ile özdeşleştirdikleri iktidar partisinin yeni koalisyonda yer almasına tepki gösteriyordu.

Eylemlerde iktidardaki Anayasal Demokratik Hareket (RCD) aleyinde sloganlar atıldı.

Ancak bu partiden olan Başbakan Muhammed Gannuşi, hükümet kurma çalışmalarının başını çekiyor.

Gannuşi hafta sonu süren görüşmeler ardından koalisyon kabinesini bugün açıklayacaklarını söylüyor.

Yeni hükümette üç muhalefet partisinin liderlerinin bakanlık görevleri alması, ülkenin kısa sürede seçime hazırlanması hedefleniyor.

Sol kanattaki laik siyasetçilerden Munsef Marzuki 60 gün içinde yapılması gereken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını duyurdu.

Fransa da ülkeye bir an önce yeni hükümeti kurma çağrısı yaptı.

Tunus'ta işsizlik, gıda zamları ve yolsuzluğa tepki olarak başlayan gösteriler son bir ayda giderek şiddetlenmiş; Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı pek çok taviz de yetmeyince, ülkeden kaçması ile sonuçlanmıştı.

Cumhurbaşkanı muhafızları ile çatışma

Sokaklarda hala tanklar var

Tunus geçen haftadan bu yana olağanüstü hal altında.

Başbakan Gannuşi, ülke güvenliğini tehdit eden kimseye hoşgörü gösterilmeyeceğini vurguladı.

Ancak gerginlik sadece partisine tepki gösterenlerle sınırlı değil. Ordu birimleri, geçen hafta aleyhindeki gösteriler ardından ülkeden kaçan eski Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'yi destekleyen muhafız birimleri ile gece boyunca çatıştı.

Başkent Tunus'taki BBC Muhabiri silah seslerinin dinmediğini, zaman zaman çok yoğunlaştığını bildirdi.

Görgü tanıkları da başkentin kuzeyindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda şiddetli çatışmalar olduğunu bildiriyor.

Çatışmalar cumhurbaşkanlığı muhafız birliğinin başkanı Ali Seriati'nin dün gözaltına alınması ile başladı.

Seriati ülke güvenliğini tehdit edecek şekilde şiddeti kışkırtmak ile suçlanıyordu.

Tanklarla desteklenen askerler, ülkenin başlıca kentlerinde devriye gezmeyi sürdürüyor.

Bin Ali'nin dev posterleri göstericilerin hedefi oldu

Öfkeli eylemciler gece sokağa çıkma yasağına rağmen Bin Ali'nin binaların cephelerini kaplayan posterlerini yırttı, bazı gruplar da ailesiyle bağlantılı binalara ve işyerlerine saldırdı.

İçişleri Bakanlığı yakınlarında bir çatıdan ateş açan iki kişinin güvenlik kuvvetlerince vurulduğu açıklandı

Aralık ayı ortasından itibaren giderek büyüyen şiddet olaylarının etkisiyle bazı dükkan ve benzincilere sevkiyat yapılamadığı, özellikle benzinciler önünde kuyruklar oluştuğu haber veriliyor.

Dün gece başkentin bazı mahallerinde halkın evlerini yağmacılardan koruma gerekçesiyle yollara barikatlar kurduğu da haber veriliyor.

Reuters haber ajansına bilgi veren bir Tunuslu "Birbirimizi tanımak için beyaz yelekler giydik. Mahallenin polisine de sokağa çıkma yasağı saatleri sırasında burada olduğumuzu ve beyaz giydiğimizi bildirdik. Bazıları sopa getirdi, taş topladık" diye konuştu.

Ülkede yaban domuzu avlamak için bulunduklarını savunan bir grup İsveçli ise 'yabancı paralı asker' zannedilerek saldırıya uğradı ve dövüldü.

74 yaşındaki Zeynel Abidin Bin Ali, ülkede bağımsızlığın mimarı olarak görülen Habib Burgiba'yı 23 yıl önce kansız darbeyle devirerek iktidara gelmişti.

10,5 milyon nüfuslu ülkeyi yoksul köylerden kasabalardan başlayıp adım adım saran sosyal çalkantı ardından Bin Ali; muhalefetin taleplerinin çoğunu kabul etmişti.

Ancak olayları yatıştıramayınca geçen Cuma günü Suudi Arabistan'a kaçtı, yerine ise meclis başkanı Fuad Mebaza getirildi.