BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,94
ALTIN 2.445,41
HABER /  GÜNCEL

Çinli lider: Dolara dayalı uluslararası sistem 'geçmişin ürünü'

Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao'nun ABD ziyareti öncesindeki açıklamaları dolar-yuan gerginliğinin sürdüğüne işaret ediyor.

Abone ol

Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, Amerikan dolarının hegemonyasında olan uluslararası para sistemi için ''geçmişin ürünü'' diyor.

Hu, doların yerine yuanı geçirmek için adımlar attıklarını söylemekle beraber, bunun ''gayet uzun bir süreç gerektirdiğini'' de belirtti.

Ekonomi muhabirlerine göre, bu hafta Washington'a yapacağı ziyaret öncesinde iki Amerikan gazetesine mülakatlar veren Çin Cumhurbaşkanı Hu'nun sözleri, Pekin-Washington hattındaki para birimi anlaşmazlığında gerginliğin sürdüğüne işaret ediyor.

Washington Post ve Wall Street Journal gazetelerinin sorularını yanıtlayan Çinli lider ayrıca, Amerikan Merkez Bankası'nın piyasalara 600 milyar dolar pompalama kararına yönelttiği eleştirileri yineledi.

ABD Merkez Bankası'nın bu müdahalesinin piyasalarda doların değerini düşürerek Amerikan mallarına ihracat avantajı sağlayacağı düşünülüyor.

Çin Cumhurbaşkanı Hu, ''ABD'nin izlediği para politikası küresel likidite ve sermaye akışı üzerinde büyük etkiye sahip. Bu nedenle Amerikan dolarının likiditesi, makul ve istikrarlı bir seviyede tutulmak zorunda.'' dedi.

Çinli liderin eleştirilerine karşılık, Amerikan yönetimi de Çin'in para politikasını eleştiriyor.

Washington, Pekin yönetiminin para birimi yuanın değerini düşük tutarak Çin mallarına uluslararası pazarlarda haksız bir ihracat avantajı sağladığını söylüyor.