BIST 10.000
DOLAR 32,26
EURO 34,67
ALTIN 2.433,30
HABER /  GÜNCEL

Tuncel: Bayrak indirme provokasyon

HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, Diyarbakır’da bayrak indirme olayına ilişkin, “Bayrak indirme meselesi bir provokasyondur. İnsanlar cenazeler...

Abone ol

HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, Diyarbakır’da bayrak indirme olayına ilişkin, “Bayrak indirme meselesi bir provokasyondur. İnsanlar cenazeleri ile ilgilenirken, birileri milliyetçi duygular üzerinden süreci sabote etmek istiyor.” dedi.
Diyarbakır - Bingöl karayolunda 24 Mayıs’ta başlayan yol kapama eyleminde yaşanan olaylara dikkat çekmek amacıyla HDP bu haftaki grup toplantısını Diyarbakır’ın Lice ilçesinde düzenledi. Toplantı, HDP Eş Başkanları Ertuğrul Kürkçe, Sebahat Tuncel, HDP Milletvekilleri Altan Tan, Nursel Aydoğan, Hasip Kaplan, Erol Dora, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı, HDP-BDP yöneticileri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla, Lice ilçesine bağlı Çağıl mezrası köprü başı mevkiinde yapıldı.
Grup toplantısında ilk sözü alan HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, “Bugün parlamentoda grup toplantısı günü. Biz HDP olarak Türkiye’de yaşanan son gelişmeler, halk direnişiyle nedeniyle grup toplantısını iptal ettik, Lice’ye geldik” dedi.

“YENİ DÖNEM BAŞLADI”
Çözüm sürecinin yasal güvence altına alınması gerektiğini anlatan Tuncel, “Barış mümkün mü, savaş bitebilir mi diye sormaya başladık. Yeni bir dönem başladı. Kardeşçe, hukuk kurulabilir mi, eşit yurttaşlık temelinde kurulabilir mi. Türkiye’de insanlar savaşın bitmesi, barışın olması için sürece destek verdi. Bölge halkı bu sürecin arkasında olduğunu ifade etti. Üç aşamalı olarak süreç başlatıldı. Güven arttırıcı adımlardı ilk adımlar. Geri çekilme ve ateşkes sürecinin devam ettirilmesi, Kürt sorununun barışçıl çözümü konusunda tavrın ortaya konulmasıydı. Kürt hareketi bunu yaptı. Devletin yapması gerekenler, sürecin yasal güvenceye alınması, müzakere sürecinin sağlıklı olması için yasal adımların atılmasıdır” diye konuştu

“BİZ KİMSENİN DEĞERLERİNE SAYGISIZLIK ETMEYİZ”
TMK’nın kaldırılması ve kalekol inşaatlarına son verilmesi gerektiğini savunan Tuncel, AK Parti’nin somut bir adımının olmadığını dile getirdi. İmralı’daki görüşmelerin çözüm sürecinin devamı olduğunu söyleyen Tuncel, bu sürecin bozulmasını isteyenlerin olabileceğini söyledi. Diyarbakır’daki bayrak indirme olayına da değinen Tuncel, "Yeni bir aşamadayız. Bu sürecin bitmesini istemiyoruz. Buradaki insanlar kendi dili ve kimliği ile yaşamak istiyor. Bayrak indirme meselesi de bir provokasyondur. İnsanlar cenazeleri ile ilgilenirken, birileri milliyetçi duygular üzerinden süreci sabote etmek istiyor. Biz kimsenin değerlerine saygısızlık etmeyiz” şeklinde konuştu.

“BARIŞ HERKESİN İLACIDIR”
Ana muhalefet partisinin savaşın son bulması konusunda bir çözüm planının olamadığını anlatan Tuncel, konuşmasına şöyle devam etti:
“Barış herkesin ihtiyacıdır. İki gündür saygı duydukları bayrak adına bir halka karşı linç girişiminde bulunuyorlar. HDP olarak kendi sorumluluğumuzu biliyoruz, bunları yerine getireceğiz. Meskan ve Lice’de direnen halkımıza yaptığınız eylem amacına ulaştı diyoruz. Bir yandan barış süreci deyip, bir yandan da savaş politikasını yürüten hükümeti teşhir etti. Halkımız görevini yaptı. Şimdi sıra hükümette ve bizdedir. Heyetimiz İmralı’ya gitti, Öcalan ile görüştü. Barış sürecinin devam etmesi konusundaki ısrarı çok önemli. Türkiye halkına da diyoruz ki, bu talebe kulak veriniz.”
Tuncel’den sonra söz alan HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü de bayrak indirme konusuna değindi. Kürtçü, “Halkın isteklerini dinliyormuş gibi yapıp kurşuna dizmek gelenektir. Dağda, bayırda gerilla ile asker o şekilde karşı karşıya gelmedi, ama devlet ile Kürt halkı karşı karşıya geldi ve kurşuna dizildiler. Bunun üzerini hiçbir bayrakla örtemezsiniz. O bayrağın altından cinayet, kanlı bayrağı bir baskı aracı olarak kullanmaya çalışmayın. İnsanlar gereken değeri ona gösterirler. Dün PKK’ya katılan çocuklar için konuşurken, bayrak direğine tırmanan çocuk neden öldürülmedi demek doğru mu? Batı’daki halklar burayı duymalı. Lice halkının sesinin duyulması için buradayız" ifadelerini kullandı.
HDP-BDP heyeti grup toplantısının ardından önceki gün yaşanan çatışmada hayatını kaybeden Abdulbaki Akdemir’in taziyesinin kurulduğu çadıra gitti.
(İHA)