BIST 9.530
DOLAR 32,51
EURO 34,80
ALTIN 2.475,17
HABER /  DÜNYA

IŞİD nedir, Irak ordusunu gücü ne?

IŞİD açık ismiyle Irak ve Şam İslam Devleti nedir, kimin kontrolünde, Irak Ordusu ne kadar ve kaç asker var?

Abone ol

Musul'da yönetimi ele geçiren IŞİD nedir, hangi gruplardan oluşuyor, aşırı dinci örgütte kaç kişi var, Ortadoğu'nun en güçlü orduları arasında gösterilen Irak Ordusu'nu nasıl yendiler?

Irak ordusunun askeri varlığı ne kadar, Irak Silahlı Kuvvetlerinde kaç asker var, silah donanımları nasıl?

IRAK ORDUSUNUN GÜCÜ

IŞİD karşısında tankı tüfeği bırakıp kaçan Irak ordusu ne durumda? Askeri varlıkları ne kadar? IŞİD karşısında böyle bir hezimet almaları olası mı? İşte ordunun durumu;

Irak ordusu Kara, Hava, deniz ve Irak Özel Kuvvetleri'nden oluşuyor. 276,000'i silah başında, 342,212 rezerve, toplamda 618,812 askeri gücü var. Silahlı kuvvetler içerisinde bulunan personeller 18-49yaş aralığındadır. Kurmay Başkanı Babaker Şevket B.Zebari'dir. Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Casim el-Mifraji ve en üst yetkili olan başbakan Nuri El Maliki'dir.

SİLAH GÜCÜ YÜKSEK

Irak ordusu silah donanımı bakımından, birçok profesör ve uzmana göre Orta Doğu'nun en güçlü ordularındandır. Irak Savaşı öncesi silahlar SSCB yapımıydı. Savaş sonrası ise batılı silahlar da kullanılmaya başlandı. Ordu yakın tarihinde de bir çok savaşa girdiği için deneyimli.

IŞİD NEDİR, GÜCÜ NE KADAR?

Irak ordusunun tankı topu bırakıp kaçtığı IŞİD (Irak ve Şam İslam Devleti), Irak savaşının ilk yıllarında kuruldu. Suriye'de de etkin olan isyancı grup, 2004 yılında El Kaide'ye bağlılığını ilan edip bir süre sonra Irak El-Kaide'si adını aldı. Grup genelde Sünni topluluklar olmak üzere Mücahidin Şûra Konseyi, el-Kaide, Jaysh el-Fatiheen, Jund el-Sahaba, Katbiyan Ansar el-Tevhid vel Sunnah, Jeish el-Taiifa el-Mansoura gibi farklı isyancı gruplardan oluşuyor.
Musul son durum.png
HEDEFLERİ NE?

IŞİD, halifeliği kurma hedefinde olduğunu öne sürüyor. Ancak yaptığı baş kesme gibi vahşet dolu cinayetleri ve toplu tecavüzlerle dünyaya Taliban'dan beter bir müslüman örgüt profili sunuyor.

BAKUBA'YA BAŞKENT İLAN ETTİLER

Irak Savaşı'nın yoğun olarak yaşandığı dönemlerde Irak'ın Anbar, Nineve, Diyala, Babil, Kerkük ve Selahaddin illerinde çok büyük etkinlik gösterdi. Bakuba'yı başkent ilan etti. Halen devam eden Suriye İç Savaşı'nda Suriye'nin İdlip, Rakka ve Halep bölgelerinde varlık göstermektedir. Buralarda şeriat kurallarını uyguladığını ilan etmiştir.

GÜCÜ NE KADAR?

Irak Savaşı'nın son evrelerine doğru grup gerilemeye başladıysa da, 2012'de gücünü tekrar yenilediği ve üye sayısını iki katından fazla arttırdığı öne sürülür. Sadece Suriye'de 7 bin civarında militanın bulunduğu tahmin ediliyor. Irak'taki sayı ise tam olarak bilinmiyor.

İÇİ ÇOK ULUSLU
ışid musul.png
IŞİD tek bir milletten oluşmuyor. İçinde her topluluktan aşırı İslamcı yer alıyor. 2013 yılında El Kaide ile de Suriye konusunda restleşen IŞİD, tam olarak kimin ya da hangi devletin kontrolünde bir muamma.