BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Tuncay Özkana Bahçeli cezası

Tuncay Özkan, bir köşe yazısında, Devlet Bahçeli'ye hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada, para cezasına çarptırıldı.

Abone ol

Yargıtayın bozma kararının ardından Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesinde yeniden görülen davanın karar duruşmasına, Bahçeli'nin avukatı Hamit Kocabey katıldı.

Avukat Kocabey, Yargıtayın bozma ilamına uyulmasını talep etti.

Cumhuriyet Savcısı Yücel İldeniz, Yargıtayın bozma ilamına uyulmasına karar verilmesini istedi.

Yargıç Mehmet Nuri Öztürk'ün, Yargıtay 4. Ceza Dairesinin bozma ilamına uyulmasına karar vermesinin ardından esas hakkındaki görüşünü açıklayan Savcı İldeniz, Tuncay Özkan'ın, kamu görevlisi olan şikayetçi Bahçeli'ye ''hakaret'' suçunun, Yargıtay kararına göre oluştuğunu belirterek, atılı suçun 765 sayılı TCK yürürlükte iken işlendiğini kaydetti. Savcı İldeniz, bu nedenle sanık Özkan'ın, lehine olan 765 sayılı TCK'nın 480/1-4. ve 273. maddeleri gereğince cezalandırılmasını talep etti.

Yargıç Öztürk, Akşam gazetesinde, 1 Mart 2003 tarihinde, Tuncay Özkan tarafından kaleme alınan ''Bugünlerimizi Aydınlatan Yazılar'' başlıklı köşe yazısında, dönemin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli'ye ''basın yolu ile hakaret'' suçundan Özkan ve gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Özkan Saçkan'ın yargılandığını ve bu kişiler hakkında beraat kararı verildiğini anımsattı.

Yargıtay 4. Ceza Dairesinin, Özkan Saçkan hakkındaki beraat kararını onadığını kaydeden Öztürk, Tuncay Özkan hakkında verilen beraat kararının ise bozulduğunu ifade etti.

Yargıç Öztürk, suça konu yazının, bir bütün olarak değerlendirildiğinde eleştiri, haber sınırları aşılarak Bahçeli'nin görevinden dolayı, onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte olduğu kanaatine varıldığını kaydetti.

Öztürk, Özkan'ın, eylemine uyan 765 sayılı TCK'nın 480/1-4. maddesi gereğince, 6 ay hapis ve 343 YTL adli para cezasına çarptırıldığını belirtti. Dava konusu eylemin, Bahçeli'ye kamu görevinden dolayı işlenmesi nedeniyle cezayı altıda bir oranında artıran mahkeme, 7 ay hapis ve 400 YTL adli para cezasına hükmetti.

Mahkeme, hapis cezasını paraya çevirerek, sanık Özkan'ı toplam 2 bin 290 YTL adli para cezasına çarptırdı.