BIST 10.662
DOLAR 32,24
EURO 34,98
ALTIN 2.433,04
HABER /  GÜNCEL

Tuncay Güney MİTin neresinde?

Mahkeme, Güney'in hangi konumda ve zaman diliminde bu kurumda çalıştığının sorulmasına karar verdi.

Abone ol

"Ergenekon" davasına bakan Mahkeme Heyeti, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığına yazı yazılarak, Tuncay Güney'in hangi konumda ve zaman diliminde bu kurumda çalıştığının sorulmasına karar verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Köksal Şengün, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki salonda 25'incisi yapılan duruşmanın ardından, mahkemece alınan ara kararları açıkladı.

Heyet, ara kararında, MİT Müsteşarlığına, ilgili evrak ve eki belgelerinin de gönderilerek, bu belgeye dayanak yapılan bilgi ve dokümanların ne şekilde bir değerlendirmeye alındığının, bunların üzerinde nasıl bir çalışma yapılarak bahse konu yazı ve şemaların düzenlendiğinin bu kurumdan sorulmasına karar verdi.

Devlet sırrı niteliğinde olmadığı açık olan bu belgenin her ne kadar düzenlendiği tarihte, üzerine "çok gizli" kaşesi vurulmuş ise de halen gönderildiği makamlar ve aradan geçen süre dikkate alındığında gizlilik niteliği taşıyıp taşımadığının en kısa sürede mahkemeye bildirilmesi için MİT'e yazı yazılmasını hükme bağlayan Heyet, yazı cevabı geldikten sonra bazı sanık ve avukatlarının bu belgelerin açıklanması konusundaki taleplerinin karara bağlanmasına hükmetti.

Mahkeme Heyeti, yine MİT Müsteşarlığına yazı yazılarak, Tuncay Güney'in MİT Müsteşarlığında hangi konumda, hangi zaman dilimlerinde çalıştığının sorulmasını kararlaştırdı.

Tutuklu sanık Erkut Ersoy'un dava dosyasında geçen tüm telefonlarının saptanarak, 2006'dan itibaren Düzce'den çıkıp çıkmadığının tespiti açısından, Düzce ili dışındaki sinyal veren baz istasyonlarının tarihleri itibari ile tespit edilmesine karar veren Heyet, sanıklardan Mahmut Öztürk'ün emekli asker, el konulan silahının ruhsatlı, iddianamede de bu silahla ilgili herhangi bir eyleme yer verilmemiş olması dikkate alınarak, söz konusu silahın kendisine iadesini hükme bağladı.

Heyet, sanıklardan Habip Ümit Sayın'ın tehdit edildiği yönündeki şikayetiyle ilgili olarak da kendisinin ilgili yerlere müracaat edebileceğine karar verdi.

-SAVCI ÖZ VE EYMÜR'ÜN TELEFON GÖRÜŞMELERİNİN İSTENMESİNE RET-

Sanıklardan Vedat Yenerer'in avukatı Vural Ergül'ün, savcı Zekeriya Öz ile Mehmet Eymür arasında gerçekleştiğini iddia ettiği telefon görüşmelerinin kayıtlarının istenmesi yönündeki talebin dosyayla ilgisi olmadığını belirten Heyet, bu aşamada davaya olumlu ya da olumsuz bir katkı sağlamayacağı dikkate alınarak, bu konudaki talebin reddini kararlaştırdı.

Heyet, tutuklu sanıklardan eski Yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk'ün, Şemdin Sakık'ın hükümlü bulunduğu cezaevinde bilgisayar kullanıp kullanmadığının tespiti, Bülent Orakoğlu ve Şamil Tayyar hakkındaki istihbarat raporlarının istenmesi, Emniyet Genel Müdürlüğünün ABD ordu birimleriyle koordineli çalışıp çalışmadığının tespiti yönündeki taleplerini reddetti.

Öztürk'ün, Diyarbakır Cezaevinde olan Sakık'ın, iddianameye konu örgütle ilgili beyanlarının istenmesi yönündeki talebiyse mahkemece kabul edildi.

-CEZAEVİNDEKİ SANIKLARA BİLGİSAYAR VERİLECEK-

Mahkeme Heyeti, sanıkların 2455 sayfalık iddianame ve yaklaşık 450 klasör tutan delillere göre yargılandığını belirterek, savunma hakkının kutsal olduğunu vurguladı.

Bu durum dikkate alındığında, sanıklarca cezaevi idaresine teslim edilecek bilgisayarların, gerekli güvenlik incelemeleri yapıldıktan ve cezaevi şartlarına uygunluğu sağlandıktan sonra sanıkların kullanımına tahsis edilmesine hükmeden Heyet, bu konuda yer ve saat yönünden gerekli ortamın sağlanması için Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne, Bakırköy Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanlığına ve Silivri 4 ve 5 No'lu Cezaevleri ile Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi müdürlüklerine yazı gönderilmesine karar verdi.

Heyet, iddianamede belirtilen "Ergenekon Terör örgütü" ile varsa bu örgüte bağlı başka oluşumlarla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğünden bilgi istenmesine, Mehmet Zekeriya Öztürk'te ele geçen askeri belgelerin Genelkurmay Başkanlığına gönderilerek, gizli olup olmadığının sorulmasına da hükmetti.

Tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz'in avukatı Tolga Akalın'ın, 26 Kasım 2008'de, Sabah Gazetesinde yayımlanan, 7 Şubat 1997 tarihli yazının MİT'e ait olup olmadığının sorulması ve ait ise onaylı bir suretinin istenmesi yönündeki talebini kabul eden Heyet, "atin.org" sitesinden Mehmet Eymür tarafından, İP ve Ceyhan Mumcu'ya yazılan yazıların indirilerek dosyaya konulmasını da kararlaştırdı.

-MAHKEME, TUNCAY GÜNEY'İN DOSYASINI İSTEDİ-

Mahkeme Heyeti, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılarak, sadece Tuncay Güney'e ait yapılan işlemleri içeren soruşturma dosyasının, gizlilik kuralları da dikkate alınarak, tetkik ve iade edilmek üzere istenmesine hükmetti.

Hakkındaki suç maddeleri, delil durumu, cezaevinde kaldığı süre ile sorgu ve savunmasının tespit edilmiş olmasını dikkate alarak, tutuklu sanıklardan Gazi Güder'in tahliyesini kararlaştıran Heyet, diğer tutuklu sanıkların bu halinin devamına karar verdi.

Mahkeme Heyeti, bir sonraki duruşmayı 15 Aralık Pazartesi günü saat 09.30'a bıraktı.

-GAZİ GÜDER, CEZAEVİNDEN ÇIKTI-

Bu arada, tahliye edilen Gazi Güder, tutuklu bulunduğu Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinden ayrıldı.

Çıkışta yakınlarınca karşılanan Güder, açıklama yapmak istemediğini belirterek, "Adalete güvendim. Güvenimin boşa çıkmadığını gördüm" dedi.
Duygulandığı gözlenen Güder, yakınlarına sarılarak sevincini paylaştı.