BIST 10.267
DOLAR 32,21
EURO 34,76
ALTIN 2.409,94
HABER /  GÜNCEL

TSKya kadın eli değdi

Ojeli bir el TSK'yı baştan aşağıya değiştirdi! Önce kızları aldılar askere ardından da elbiseler için bir kadın modacıyı...

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt´ın, Efes 2008 Müşterek Atışlı Tatbikatı için geldiği İzmir´de, Vali Cahit Kıraç´ı ziyaretinde ilk kez giydiği yeni yazlık eğitim kamuflajının, tasarımcı Arzu Kaprol´e ait olduğu ortaya çıktı. 

Yeni kamuflaj deseninin kumaşı teknik özellikleri açısından çok üst seviyede, dört mevsim kullanılıyor, kışın üşütmüyor, yazı yakmıyor. İşte yeni kamuflajların özellikleri...

İçeriğinde yüzde 85 pamuk barındıran, yazlık ve kışlık olmak üzere ikiye ayrılan üniformalar teknik özellikleri sayesinde her türlü hava şartında kullanılabiliyor. 

Antibakteriyel olduğu için ter kokusunu engelliyor, 30 yıkamaya kadar teknik özelliklerini koruyor. Askerleri ultraviyole ışınlarından koruyor, yıkandığında normal kumaşlara oranla 8 kat hızlı kuruyor.

Üniformalar çok farklı koşullarda ve çok farklı beden tipleri tarafından kullanılacağı için 42 farklı bedende üretildi.

Kısa, uzun, şişman, zayıf, basenli, göbekli her tür fiziksel özelliğe sahip asker giyebiliyor. Cepler, kol altı havalandırma detayları, fermuarlar, yaka kapamaları, pantolon paçaları bu mantıkla yapıldı.

Karmaşık değil, çok pratik ve hızlı kullanılabilecek tasarımlar olmasına önem gösterildi. Yakalarda mıknatıslı kapamalar var. Tık diye kapanıp, açılıyor. Eskiden kullanılan velcro (kedi dili) yerine mat düğmeler kullanıldı. İşlerine giydikleri polarlar kolay giyilip çıkarılsın diye yandan fermuarlı yapıldı.

Postallar kahverengi şapkalar fileli
Tasarımların kullanımı karmaşık değil. Bir kere çok pratik ve hızlı kullanılması lazım. Hayat memat meselesinden bahsediyoruz. Yakalarda mıknatıslı kapamalar var. Tık diye kapanıp, açılıyor. İçlerine giydikleri polarlar kolay giyilip çıkarılsın diye yandan fermuarlı...

TSK tarihinde iki tasarımcıyla çalıştı
1918-1930: Tedarik imkanlarının kısıtlı olması sebebiyle standart bir eğitim elbisesi modeli geliştirildi.

1930-1945: Mustafa Kemal Atatürk, Türk Silahlı Kuvvetleri için Fransız modasının efsanevi ismi Coco Chanel'e tasarım yaptırdı. 1937'de sınıf işaret ve renkleri belirlendi.

1945-1960: İkinci Dünya Savaşı ve Türkiye'nin NATO'ya girmesinin etkileri kıyafet tasarımına da yansıdı.

1960-1985: İlk kez yazlık ve kışlık üniforma birbirinden ayrıldı.

1985-2005: ABD ordusunun üniformaları model olarak alındı ve aynen uygulandı.

Ve 2005: Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinde ikinci kez bir tasarımcıya üniforma tasarlattı.