BIST 10.071
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.408,75
HABER /  GÜNCEL

TRTye İran hazırlığı mı?

ABD, İran için kamuoyunu yönlendirmeye çalışıyor. Bu yönlendirmeye TRT'de mi alet oldu?

Abone ol

ABD, İran için kamuoyunu yönlendirmeye çalışıyor. Bu konuda birçok yayın kuruluşu ile çalışan ABD yönetimi Türkiye için de özel bir çalışma mı başlattı? Ankara işte bu sorular etrafında kendine yeni bir kaos yaratırken, Erdoğan'ın dış politika danışmanı Ahmet Davutoğlu'nun, sürpriz TRT ziyareti kafaları yeniden karıştırdı.

TRT çalışanları tepkili?
Aslında Davutoğlu'nun TRT'ye gelişi sadece ziyaret amaçlı değil. Kaynaklar, Davutoğlu'nun TRT'ye gelerek, bazı daire başkanlarıyla bir araya geldiğini ve toplantıda TRT'nin doş politika haberlerinin değerlendirildiğini doğruladı. Ziyaret konusunda herhangi bir açıklama yapılmazken, ziyaretle ilgili kulislerde kulaktan kulağa yeni bir iddia daha yayılmaya başladı.

Ziyaret İran için mi?
Bu konudaki en önemli iddia ise geçtiğimiz günlerde ABD'de yayınlanan New York Times'te ortaya atıldı. Gazetede yer alan makaleye göre Amerika Birleşik Devletleri, İran'a komşu ülkelerde kamuoyunu "savaşa ikna" edebilmek için medyayı kullanacak. Herbert Schiller'in "Zihin Yönlendirenler" adlı eserinden de örnekler verilen makalede, ABD'nin özellikle Türkiye'de yeniden bir "tezkere şoku" yaşamamak için yeni bir kamuoyu çalışması yapacağı iddia ediliyor. Bu makalenin yanısıra Amerikan medyasında yer alan bir diğer habere göre ise bu çalışma için Amerikan Senatosu'nun ayırdığı bütçe yaklaşık 300 milyon dolar...

Ne yapılacak?
Ziyaretten en çok rahatlık duyan kesim ise stratejistler. Uluslararası alanda bir çok çalışmaya imza atan bir uzman, ziyaret konusunda Dışişleri Bakanlığı'nın mutlaka bir açıklama yapması gerektiğini belirtiyor. Bu açıklamanın TRT ve ilgili bakanlık tarafından yapılmasının TRT üzerindeki büyük bir şaibeyi kaldıracağını belirten uzmanlar, "Eğer bu konuda bir açıklama yapılmassa, ortaya atılan iddialar birileri tarafından doğrulanacaktır. Herşeyden önce Sayın Davutoğlu'nun böyle bir ziyaret yapması usulü ve ilgili kanuna aykırıdır. Eğer siz TRT'yi bir konuda yönlendirecekseniz bu yine aynı kanunla düzenlenmiştir. Kimse bağımsız bir kurumu bu şekilde zan altında bırakaması uygun değil" dedi.