BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,03
ALTIN 2.494,14
HABER /  SPOR

Türk güreşine Rus ekolü

2 ay önce göreve getirilen Rus antrenörler Türk güreşinin yeniden yapılanması gerektiğini söylediler.

Abone ol

Rusya ile Türkiye arasında, güreşçilerin antrenman programından, lig sistemine, milli takıma seçilme kıstaslarından, ödül yönetmeliğine ve antrenörlerin çalışma koşullarına kadar önemli farklılıklar bulunduğunun altını çizen iki teknik adam, ''Biz buraya şampiyonlar çıkarmak için geldik. Bunun için pek çok değişiklik yapacağız'' dediler.

Dağıstan kökenli olduğunu ve bu nedenle Türkiye'de kendisini yabancı gibi hissetmediğini vurgulayan Serbest Güreş Milli Takımı Antrenörü İshak İrbayhanov, 2000-2005 yılları arasında Dağıstan Milli Takımı'nı çalıştırdığını, Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu Bouvaisar ve Adam Saitiev kardeşlerin de antrenörü olduğunu söyledi.

Atina Olimpiyatları'na giden Rus Milli Takımındaki 7 sporcudan 6'sının Dağıstanlı olduğunu hatırlatan İrbayhanov, bu başarıların Dağıstan Başbakanı Hızri Şihseyidov'un güreşe verdiği büyük destek sayesinde elde edildiğini söyledi.

Rusya'da ödül sisteminin ve milli takımda antrenörlük yapma kıstaslarının adil olduğuna inandığını ifade eden İrbayhanov, şöyle devam etti: ''Sporcularla her yıl başında anket yapılır ve antrenörünün kim olduğu sorulur. Sporcu ankete kimin adını yazarsa, o antrenör yıl boyunca yapılacak tüm organizasyonlarda sporcusuyla birlikte milli takımda bulunur. Ayrıca sporcunun kazandığı ödüllerin de yarısını alır. Bunun yanı sıra federasyonun belirlediği 4 başantrenör de milli takımlarda doğrudan görev yapar.''

Bundan böyle genç milli takım sporcularının da (A) takımla birlikte kamplara katılacağını açıklayan İrbayhanov, ''Çünkü genç sporcuların kendilerini psikolojik olarak da (A) takıma hazırlaması lazım. Bunun için gerekli süre en az 2 yıldır. Türkiye'de çok yetenekli genç sporcular var. Pekin limpiyatlarına yenilenmiş genç bir kadroyla katılmayı planlıyorum'' dedi.

Dünya güreşinde Türklerin gücüyle, Rusların tekniğiyle, ABD'lilerin kondisyonuyla tanındığının altını çizen İrbayhanov, ''Rusya Milli Takımında çalışırken, sporcularımızın Türk sporcularla eşleşmesini istemezdik. Çünkü Türk güreşçiler özellikle savunmada çok başarılı. Fakat kondisyon ve esneklik yönünden zayıflar. Bu açığımızı gidermemiz lazım'' diye konuştu.

-İSLAM DUGUÇİEV-
Grekoromen Güreş Milli Takımı Antrenörü İslam Duguçiev, lig sistemindeki yanlışlıkların Türk güreşine zarar verdiğini ileri sürdü. Grekoromen stilde Türkiye'nin gerçekten çok iyi bir milli takıma sahip olduğunu vurgulayan Duguçiev, ''Son derece profesyonelce çalışıyorlar. Ayrıca altyapıdan da çok yetenekli gençler geliyor. Fakat ligin çok uzun sürmesi sporcuların dengesini altüst ediyor. Kulüpler, kendi başarılarını ön planda tutuyor. Bu nedenle sporcular sürekli kilo verme problemiyle karşı karşıya kalıyor. Liglerin mutlaka revizyondan geçirilmesi ve kulüplerin, milli takım antrenörleriyle
işbirliği yapması lazım'' diye konuştu.

Milli takımda her zaman rekabetten yana olduğunu ifade eden Duguçiev, ''Genç sporculara da milli takıma girme fırsatı vereceğiz. Fakat bunun için öncelikle Hamza Yerlikaya, Şeref Eroğlu, Nazmi Avluca gibi kendi sıkletlerindeki büyük şampiyonları yenmeleri gerekecek'' dedi.

Duguçiev, milli takımlarda birlikte görev yaptıkları Türk antrenörlerin de maddi yönden desteklenmesi gerektiğini belirterek, ''Çünkü herkesin bir ailesi ve sorumlulukları var. Milli takımda görev yapan bir antrenör, sporcularının başarısından başka bir şey düşünmemeli'' ifadesini kullandı.