BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Toz bulutları halkı korkuttu

Fotoğraf gün ortasında Şanlıurfa'dan geldi... Araçlar toz bulutu yüzünden farlarını yakarak ilerledi.

Abone ol Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Suriye yönünden esen rüzgarın etkisiyle bir ay arayla ikinci kez oluşan toz bulutu, yaşamı olumsuz etkiliyor. 

Sabah saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan ve rüzgarla kısa sürede bölgenin geneline yayılan toz bulutu, Suriye sınırındaki ilçelerde daha yoğun hissediliyor. 

Şanlıurfa'nın Suriye sınırında yer alan tarihi Harran ve Akçakale ilçelerinde beyaz toz bulutunun etkisiyle görüş mesafesi önemli oranda düşerken, şehir merkezindeki vatandaşlar nefes almakta güçlük çekiyor.

Şanlıurfa ve Harran ovalarında tarımsal alanları da etkileyen ve çevre kirliliğine neden olan toz bulutunun, bazı bitkilerin gözeneklerini tıkadığı belirtildi. 

SURİYE'DEN GELDİ     
     
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, yarı kurak iklime sahip Şanlıurfa ve çevresinde yeterli oranda ağaç bulunmadığı için yılda birkaç kez Sahra Çölü veya Suriye'deki çöllerden esen rüzgarın etkisiyle toz bulutu oluştuğunu söyledi.

Çullu, uydu görüntüleri incelendiğinde, toz bulutunun bazen Türkiye sınırlarını aşarak Azerbaycan'a kadar ulaşabildiğinin görüldüğünü ifade etti.

HASTALAR İÇİN TEHLİKE
Yarına kadar bölgeyi terk etmesi beklenen toz bulutunun etkilerini, özellikle astım hastaları ile yaşlılar ve çocukların daha fazla hissettiğini belirten Çullu,  ''Bugün bölgemizde görülen açık renkli ve ince tanecikli toz bulutu, Suriye üzerinden geldi. Özellikle araçlarda ve evlerde önemli derecede kirliliğe neden olan toz bulutunun toprak ve su kaynakları açısından bir zararı yok. Yalnızca çevre kirliliği oluşturuyor. Suriye üzerinden esen rüzgarların etkisiyle oluşan ve insan sağlığını etkileyen toz bulutunun, tarım alanlarına ise ciddi bir zararı yok'' dedi.