BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,94
ALTIN 2.445,41
HABER /  GÜNCEL

Torununa hayat verdi

Anne babanın dokusu uymayınca, babaanne torununa hayat verdi.

Abone ol Doğuştan karaciğer yetmezliği olan 7,5 aylık bebeğe, anne ve babasının dokusu uymayınca, Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan operasyonla babaannesinin karaciğerinden doku nakledildi.

Edinilen bilgiye göre, Manisa'da yaşayan Mesut ve Hülya Uzun çiftinin bebekleri Mert Uzun'a karaciğer yetmezliği teşhisi konuldu. Yapılan incelemelerde anne ve babasınını dokusunun uymadığı belirlenen bebeğe, babaannesi Şaziye Uzun'un (57) karaciğerinden alınan parça nakledildi.

EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan karaciğer hastası olan Mert bebeğin, yaşayabilmesi için acil karaciğer nakline ihtiyaç duyduğunu anlattı.

Uzun çiftinin dokularının bebekle uyumsuz olması üzerine kadavradan karaciğer bağışı beklendiğini ifade eden Prof. Dr. Aydoğdu, “Bebeklere uygun kadavra bulmak zaten zor. Erişkin karaciğerini ikiye bölerek nakil gerçekleştirebiliyoruz. Bir yıllık kayıtları incelediğimizde çocuğa uygun kadavra girişi olmadığını belirledik” dedi.

Mert Uzun'un karaciğer nakli yapılamaması durumunda hayatının tehlikeye gireceğini vurgulayan Prof. Dr. Aydoğdu, şöyle konuştu:
“Öncelikle bebeğin dayısından nakil düşünüldü. Ancak yakın zamanda karın içi ameliyat geçirmiş olması nedeniyle yapılamadı. Ailede bebeğin kan grubuna uyan tek kişi babaannesiydi. Genelde bebeklere 30 yaş üzeri kişilerin karaciğerini takmak istemiyoruz. Alkol, sigara, hastalıklar, ilaç kullanımı ve şehir yaşamı karaciğeri olumsuz etkiliyor. Yapılan tahlillerde köyde yaşayan Şaziye Uzun'un karaciğeri, içki, sigara gibi faktörlerden uzak durduğu için iyi durumdaydı ve yağlanma yoktu. Bebeğin hayatını kurtarabilmek amacıyla nakli gerçekleştirmeyi kararlaştırdık.”

Babaanne ile torununun, bugün öğle saatlerinde EÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde operasyona alındığını belirten Prof. Dr. Aydoğdu, “Şaziye Uzun, ameliyattan çıktı. Şu anda durumu iyi. Karaciğerden alınan parçanın bebeğe nakli de önümüzdeki saatlerde tamamlanacak. Umuyoruz ki bebek de sağlığına kavuşur” diye konuştu.