BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.396,11
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Törenle yıkımlara başlayacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Türkiye'de kentsel dönüşümün şart olduğunu ve yıkımlara başlayacaklarını söyledi.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı, siyaseti bir tarafa iterek, kentsel dönüşümün şart olduğunu, elzem olduğunu, ne kadar zor olduğunu bilerek bunu en net şekilde ortaya koymuştur'' dedi.

Bayraktar, ''Yaşanabilir ve Estetik Şehirler'' başlıklı AK Parti 4. Uluslararası Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, sempozyumun belediyelerin neler yaptığının çok net göstergesi olduğunu dile getirdi.

Bugünlere kolay gelinmediğini, Türkiye'nin şehirlerinin hem kendileri hem dünyayla yarıştığını ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:

''Bu hizmet, bu ilham, Başbakanımızın 1994 ile 1999 yılları arasında İstanbul'da yaptığı dünya çapındaki liderlik ve belediye başkanlığının getirdiği ivmedir, oluşumdur, berekettir. O gün İstanbul'da su yokken, sular şırıl şırıl aktı. İstanbul'da çöp dağları varken, İstanbul pırıl pırıl tertemiz oldu. İstanbul'da ulaşımda, çevrecilikte, yeşillendirmede büyük mesafeler alındı. O günler bizleri iktidara taşıdı.''

TÜRKİYE'NİN 250 NOKTASINDA KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLADI 

AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye'nin yaklaşık 250 noktasında kentsel dönüşümün başladığını dile getiren Bayraktar, Türkiye'nin inşaat sektöründe, planlı kentleşmede, konut üretiminde çok büyük tecrübe kazandığını vurguladı.

Türkiye'de 24 bin 500 kilometrelik fay hattının bulunduğuna işaret eden Bayraktar, bu fay üzerindeki 6,5 milyon birim konutun değişmesinin şart olduğunu bildirdi.

TÜRKİYE'DE KENTSEL DÖNÜŞÜM ZORUNLU 

Türkiye'de depremlerin yaşattığı travmaların kentsel dönüşümün ne kadar zorunlu olduğunu gösterdiğini ifade eden Bayraktar, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı siyaseti bir tarafa iterek kentsel dönüşümün şart olduğunu, elzem olduğunu, ne kadar zor olduğunu bilerek bunu en net şekilde ortaya koymuştur ve bu doğrultuda 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'nu çıkarılmıştır'' diye konuştu.

Kentsel dönüşüm seferberliğinin Türkiye'nin her tarafında dalga dalga devam ettiğini belirten Bayraktar, vatandaşların talebiyle yapılan incelemelerde şimdiye kadar 10 binin üzerinde birim konutun riskli tespit edildiğini söyledi.

Bakanlıklarınca 25 bölgede riskli alan tespiti yapıldığını dile getiren Bayraktar, belediyelerin çalışmasıyla da yaklaşık 40'ın üzerinde kentsel dönüşüm alanı tespiti gerçekleştirildiğini bildirdi.

300 BİN KONUTUN DURUMU RİSKLİ 

Türkiye'de bugüne kadar yaklaşık 300 bin birim konutun riskli olduğunun belirlendiğini ve 20 bin birim konutun yıkıldığını belirten Bayraktar, 6 Nisan'da İstanbul'da düzenlenecek törenle, ülkenin her tarafıyla bağlantılı olarak yıkımlara başlayacaklarını kaydetti.

Bayraktar, kentsel dönüşümün, marka şehirlerin oluşturulmasında, enerji tasarrufunun getirilmesinde, modern hayatın gerektirdiği donatılarla bezenmiş şehirleri üretme konusunda Türkiye'nin gelişmesini sağlayacağını dile getirdi.

Kentsel dönüşümde çok başarılı olan belediyelerin bulunduğuna işaret eden Bayraktar, çalışmalarından dolayı özellikle Gaziantep Şahinbey Belediyesini kutladığını belirtti.