BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.421,97
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Töre kurbanı kadınlara anıt

Antalya’da geçmişte günah işleyen kadınların cezalandırıldığı ‘Kadınyarı’na töre kurbanı kadınlar için Al Yazma adlı anıt dikilecek.

Abone ol

Antalya’da geçmişte günah işleyen kadınların cezalandırıldığı ‘Kadınyarı’na töre kurbanı kadınlar için Al Yazma adlı anıt dikilecek. Anıt, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açılacak.


Töre cinayetine kurban giden kadınları ölümsüzleştirmek için Antalya’da ‘Al Yazma’ anıtı dikilecek. Geçmişte, ‘günah işleyen kadınların cezalandırıldıkları nokta’ olarak kabul edilen Kadınyarı’na yapılacak anıt, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açılacak. Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi, geçen yıl namus ve töre cinayetine kurban giden kadınlarla ilgili çalışma başlattı. Çalışmalar sonunda kente ‘Namus- Töre Adına Katledilen Kadınlar Anıtı’ yapılması kararını aldı.

Yapılacak anıtın belirlenmesi için düzenlenen yarışma dün sonuçlandı. Gazeteci-yazar ve ressam Fikret Otyam başkanlığında Prof. Berika İpek Bayrak, Prof. Fatma Ceyisakar Akyürek, Prof. Nilay Büyükişleyen ve Seramik Sanatçısı Tufan Dağıstanlı’dan oluşan Seçici Kurul, Prof. Meriç Hızal’a ait ‘Al Yazma’ adlı eseri seçti. Antalya Mimarlar Odası’nda toplanan jürinin, namus ve töre adına kadınların öldürülmesinin somut olarak sergilenmesi, ölen kadınların anılması, isimlerin ve acıların unutturulmaması amacıyla 11 eser arasından seçtiği ‘Al Yazma’ eserini anıtlaştırmak üzere çalışmalara başlandı.