BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Toptancılar Ramazan ayını fırsat bildi

Düşük enflasyon hedefi nedeniyle yılbaşından bu yana fiyat artıramayan toptancılar, Ramazan ayını fırsat bildi. Gıda maddelerine yapılan zamlar yüzde 60'ları aştı.

Abone ol

Zammın en büyük nedeni, hemen hemen bütün marketlerin yaptığı 'Ramazan paketleri'. Özellikle bakliyatta, toptancılar kendilerinden mal alan müşterilerine mal vermemeyi bile göze alarak, en yüksek fiyat teklif veren marketlere kapılarını açıyor. Böylece ürünlerin fiyatları suni olarak artıyor. Sektör yetkilileri, toptan fiyatlardaki artışın perakende fiyatlara Ekim başında yansımaya başlayacağına dikkat çekerek, "Artık buna bir dur demek gerekiyor. Her yıl yaşadığımız bu zamlara bu yıl Ramazan'ın sonbahara denk gelmesi nedeniyle yeni ürünlerdeki fiyat artışları da eklendi. Bu Ramazan vatandaş iftar sofrasını zor dolduracak" dedi.

Fiyatlarda suni bir artış yaratıldı

Adlarını vermek istemeyen bazı marketçiler, özellikle Ramazan ayı öncesinde kuru bakliyat ürünlerinde yapay fiyat artışlarının artık her yıl olağan hale geldiğine dikkat çekerek, şunları söylediler:

"Bu yıl özellikle sonbahar mevsiminin de etkisiyle piyasaya yeni giren ürünlere taleplerin yoğunlaşması fiyat artışlarının daha yüksek olmasına yol açtı. Bunu fırsat bilen toptancılar, ürününe en yüksek rakamı vereceklere yönelince fiyatlarda suni bir arüş oldu."

'Zam parekendeye Ramazan'da yansır'

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü, her yıl Ramazan ayı öncesinde gıda ürünlerinin fiyatlarında talebin fazla, arzın ise yetersiz olmasından kaynaklanan belirli bir artiş yaşandığına dikkat çekerek, "Özellikle büyük baş ve tavuk fiyatlarındaki artış pastırma, sucuk ve pastırma gibi ürünlere direkt olarak yansıyor" dedi. Zarar eden büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin hayvan sayısını düşürmeleri ve kesimlik büyükbaş canlı hayvan bulmada sıkıntı çekilmesi nedeniyle özellikle et ürünlerinin fiyatlarında büyük artış olduğuna dikkat çeken Ünlü, şunları söyledi:

"Türkiye'nin birçok bölgesinde aynı sıkıntı yaşanıyor Bu da fiyatları etkiliyor. Et ürünlerindeki fiyat artışı yüzde 25'i geçti. Büyükbaş ette toptan fiyatlar bir ay önce 6.9 YTL iken, şimdi 7.8 YTL'ye yükseldi. Ramazan Bayramı'na kadar 8 YTL'ye kadar artabilir. Toptan fiyatlardaki artiş, önümüzdeki günlerde perakendeye yansıyacak. Böylece Ramazan boyunca vatandaş pahalı et yiyecek."

En büyük artış bakliyatta oldu

İstanbul Ticaret Borsası'nda en yüksek fiyat artışı bakliyat ürünlerinde oldu. Yeşil mercimeğin fiyatı 1 ay içinde yüzde 61.5 oranında artarak 1.3 YTL'den 2.1 YTL'ye, baldo pirinç, yüzde 31.34 artarak 1.34 YTL'den 1.76 YTL'ye yükseldi.

Et ve tavuk fiyatlarındaki artış, yan ürünler olarak nitelendirilen, salam, pastırma, sucuk fiyatlarına da hemen yansıdı. Sucuk fiyatı yüzde 16.6 artışla 12 YTL'den 14 YTL'ye çıktı. Pastırmada da kalitesine göre 2-3 YTL artış oldu. Salam, sosis, kavurma, füme dil ve jambon gibi diğer et ürünlerinin fiyatlarıda da yüzde 30'lara varan oranda artış yaşandı.

Reis: Kurt puslu havayı sever ticaret ahlakı kalmadı

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, her Ramazan ayında özellikle bakliyat ve kuru gıda sektöründe büyük zamlar olduğuna dikkat çekerek, "İş ve ticaret ahlakı diye bir şey kalmadı. Kurtlar puslu havayı sever. Birçok toptancı da Ramazan ayını firsat bilerek, arzın daralmasıyla zamlarını bu aya saklıyor" dedi. 15-20 yıldır mal aldığı bakliyat fabrikalarının bu ay yoğun talepten dolayı mal vermemek için ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Reis, şunları söyledi:

Ramazan paketi sektör oluşturdu

"Fabrikaların böyle davranmasının en büyük nedeni, kumanya paketleri. Birçok market, müşterisine Ramazan paketi hazırlamak için bakliyat fabrikalarının kapısını aşındırıyor. Bunu firsat bilen fabrikalar, yıllardır mal aldığım halde bana taahhütlerini yerine getirmiyor. Kim daha yüksek fiyat verirse malını ona veriyor. Beni de zor durumda bırakıyor, zam yaparak vatandaşı da..."

Reis, her Ramazan ayında zam yapmama kararını bu yıl da uygulayacaklarım belirterek, "Çok zorlanmama rağmen fiyatlarda yine fedakarlık yaptım. Fırsat bilmesinler diye listelerimi bile daha çıkarmadım. Ben malımı verirken perakendeciye 'Şu fiyattan vereceksin' diye garanti istiyorum" dedi.

Haber: Kerim ÜLKER
Kaynak: www.vatanim.com.tr