BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Star üzerine komplo teorileri

Bir zamanlar Aydın Doğan'ın can düşmanı kanalıydı Star Televizyonu. Şimdi medya kulislerinde Star'ın ne olacağı konuşuluyor. Olasılıklar ise bir hayli fazla.

Abone ol

Doğan Grubu Star'ı alınca köşe yazarlarının bir çoğu bu konuya değindi. Akşam yazarı Oray Eğin de bunlarda biri. Eğin, yazısıyla olası ihtimalleri sıraladı.

Yazı: Oray Eğin
Kaynak:
 

-Dün herkesin merakla beklediği Star TV ihalesinde Aydın Doğan'ın zaferi hepimizi tam anlamıyla ters köşeye yatırdı. 'Wishfull thinking' diye bir laf var, hani herkes öyle olsun diye dilediğinden CanWest'in sahipliği de neredeyse deklare edilmişti. Neyse, Kanadalı medya grubu elinde değerinden fazla fiyat biçilmiş iki radyosuyla mutlu bir hayat süredursun, gözler Doğan Grubu'nun Star'daki stratejilerine çevrildi. Ve ihale biter bitmez de kulislerde ihtimaller telaffuz edilmeye başlandı.

İşte olasılıklar:

Hatırlanacağı gibi Aydın Doğan kızlarının bankacılık değil, medya işi yapmak istediğini söylemişti. Hanzade Doğan, Milliyet'i, Arzuhan Yalçındağ Kanal D'yi, Vuslat Doğan Sabancı ise Hürriyet'i yönetiyor halen. Ama Doğan'ın dört kızı var ve Begüm Doğan da medya işine girecek. Acaba Star'ın başına o mu geçecek?

Doğan Grubu'nun Star TV'yi alacağı daha ihalenin başındaki tavırlardan anlaşılabilirdi. O derece kararlıydılar. Kanalın kızaktaki yöneticiler koleksiyonundan Nuri Çolakoğlu da ihale sırasında CNN Türk'te yorumcuydu. Çolakoğlu adeta toplumu bu alıma hazırlar gibi konuşuyordu. 'İtalya'da devletten başka bir tek Berlusconi'nin televizyonu var, Fransa'da bir tek TF1 var, dünyada zaten en fazla bir-iki grup oluyor, Türkiye'nin de buna alışması lazım' gibi sözler sarf ediyordu. Ex-TÜSİAD üyesi, ex-Mao hayranı, ex-televizyon dahisinin sözleri: Sarf edilir mi ya, böyle şey söylenir mi eğer ortada bir 'netlik' ya da 'kararlılık' yoksa?

Haberturk'teki Analiz hafta sonunda uyarmıştı: CanWest ürkebilir, Ciner-Doğan anlaşabilir ve Star yabancıya gitmeyebilir diye. Bu ihtimal iki grubun CanWest haberlerine yaklaşımından okunmuştu, doğru yönlendiren bir analiz oldu.

Halen Star'ın medya grup başkanı olan Cengiz Özdemir'in gideceğine kesin gözle bakılıyor. Doğan Grubu, Star'ı tamamen kendi ekibiyle yönetecek ve Cengiz Özdemir de yönetici olarak tutulmayacak - deniyor.

Cengiz Özdemir'in koltuğunu koruma hesabı ise CanWest'e dayalıymış - rivayet o. CanWest, Star'ı alsaydı Miniaturk'ü yaratan eski belediyeci ve Başbakan'ın da yakını Cengiz Özdemir çok sevdiği medya işinde kalacak, Star'ı Kanadalılar için yönetmeye devam edecekti.

Star'ı Ciner Grubu alsaydı, kanalın başına beklendiği gibi Fatih Altaylı'nın geçmeyeceği de konuşuluyordu ne zamandır. Şimdi Altaylı'nın da Sabah'ta ne yapacağı merak konusu; hepimzin hesabı onun Star macerası üzerineydi. Altaylı'ya M1 kanalının yolu görünebilir, ama Sabah'ın patronu o kanal için Reha Muhtar'ı da istiyormuş.

Kapıda personel kıyımı var: Doğan Grubu'nun gelişiyle beraber Star'daki mevcut personelin değişeceği, gruptan yeni isimlerin kanalı yöneteceği konuşuluyor. Üst düzeydeki değişiklikler kadar alt düzeyde de kıyım söz konusu. Zaten Doğan Grubu kutlama şampanyaları patlatırken, Star çalışanları adeta yas tutuyordu.

Bundan bir süre önce Kanal D'nin belli bir yüzdesinin yurtdışına satışı gündemdeydi, hatta Almanlarla anlaşmaya da varılmıştı. Ancak yasayla ilgili bir engel yüzünden bu satış olmadı. Doğan Grubu'nun bu girişiminden sonra da kararından vazgeçmeyeceği konuşuluyordu. Er ya da geç Kanal D'nin satılacağı yani. Hatta Mehmet Ali Birand operasyonunu bile bu yöne çekenler vardı: Daha Batılı bir 'yüz'le Batı'ya daha rahat pazarlanabilir bir kanal.

Fatih Çekirge'yi iyi izlemek gerek: Bundan bir süre önce eski Star Genel Yayın Yönetmeni Fatih Çekirge'nin yurtdışından bir sermaye grubuyla anlaştığı ve beş gazete projesiyle medyaya döneceği konuşuluyordu. Bunun için de olası bir erken seçime odaklanmıştı Çekirge. İddialar buyken, acaba o grubun CanWest olma ihtimali var mı? Yoksa, Çekirge'nin bundan sonraki adımları ne olacak?

Star TV'nin yeni dönemi için televizyon sahibi olmak isteyen gruplara da bakılabilir. Vatan gazetesi bir belirleyici olabilir mi acaba yeni dönemde?

Doğan Grubu'nda adı daha çok duyulabilecek ve bugünlerde ön plana çıkabilecek aktörler: Nuri Çolakoğlu, Efe Önbilgin, Taha Akyol. Adlarının üzerine bir işaret koymakta, onların adımlarını -en azından ilk aşamada- editoryal kadronun şekillenmesi hakkında birer ipucu almak için takip etmekte fayda var.