BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.412,57
HABER /  GÜNCEL

Açılış töreninde türban yasağı

2005- 2005 akademik yılı başlıyor. Açılış törenleri üniversitelerin değişmeyen gelenekleri arasında. Bu açılışlarda değişmeyen bir şey daha var..

Abone ol

Şanlıurfa Harran Üniversitesi'nin 2005-2006 Akademik Yılı düzenlenen törenle açıldı. Osmanbey Kampüsü merkez kafeteryada düzenlenen törende unvan yükselme başarısını gösteren öğretim üyelerine cüppeleri giydirildi.

Harran Üniversitesi'nin 2005-2006 Akademik Yılı'nın başlaması sebebiyle ilk olarak Yenişehir Kampusü'nde tören düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Uğur Büyükburç'un Atatürk anıtına çelenk sunduğu törende öğretim üyeleri saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okudu.
Merkez Kafeterya Mavi Salon'da düzenlenen törene, Vali Şemsettin Uzun, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Müfit Yetkin, CHP Milletvekili Vedat Melik, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral M.Tevfik Bedük, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, bazı daire müdürleri, öğretim üyeleri, öğrenciler katıldı.

Fen Edebiyat Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Afgan Solayev'in mini konseriyle başlayan törende Harran Üniversitesi hakkında sunum gerçekleştirildi. Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Uğur Büyükburç, üniversitelerdeki eğitimin kaliteli hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Eğitimde temel sorunun ilk ve orta öğretimde olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Uğur Büyükburç, "Bizlerin özellikle gelişmekte olan üniversitelerin de kalite konusunda sorunlarımız var. Ancak bir kaç fen, matematik, Türkçe sorusu çözebilen gençleri üniversiteye alırsanız, dünyanın her yerinde ayrıcalığı olan bu kurumları yıpratırsınız" dedi.

Konuşmasında 3 Ekim'de başlaması beklenen AB müzakereleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Uğur Büyükburç, "AB yolunda önümüze çok ciddi engeller çıkarılıyorsa bunların en önemli sebebi bilgi toplumu olmaktan uzak, imkanlar içerisinde ortalama yaşam kalitesini tutturamamış, gelişmemiş ve demokrasinin temel ilkesi olan laikliği tam uygulayamamış bir toplum olmamızdan kaynaklanmaktadır. Açık söylemiyorlar ama temel sorun din veya ekonomi değildir. Çok daha güçsüz ülkeleri Bulgaristan'ı, Romanya'yı Hırvatistan'ı bünyelerine eğitim ve kalite düzeylerinden dolayı alırken, özellikle eğitim düzeyi düşük ülkemizi siyasetten de zayıf gördükleri için engelleme yapmaktalar. AB topluluğuna katılım süreci bizim kaliteli eğitimdeki başarımıza bağlı olarak uzar veya kısalır" dedi.

Son zamanlarda artan terör olayları ve şehir merkezlerindeki eylemlerin en büyük sebebinin eğitimdeki kalite ve işsizlik olduğunu ifade eden Büyükburç, "Üniversitemiz ve cumhuriyet üniversiteleri şeriat ve bölücülüğe karşı laik cumhuriyetimizin ve ülkemizin bölünmez bütünlüğünün güvencesi olacaktır" diye konuştu.

Konuşmasında Harran Üniversitesi'nin dünü ve bugünüyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Rektör Büyükburç, üniversitenin 6 yıldan beri ciddi bir atılım içinde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Recep Tayyip Başbakan Erdoğan'ın akademik yılı açılışı sebebiyle gönderdikleri mesajların okunmasından sonra mikrofona gelen Şanlıurfa Valisi Şemsettin Uzun, gençlere seslenerek eğitimlerini iyi yapmalarını ve terörden uzak durmalarını istedi.

Törende daha sonra akademik unvan yükselme başarısı gösteren öğretim üyelerine cüppeleri Vali Şemsettin Uzun ve Rektör Prof. Dr. Uğur Büyükburç tarafından giydirildi. Vali Şemsettin Uzun, yaptıkları başarılarla ödül kazanan öğretim üyelerine de başarı belgeleri ve hediyeler verdi.

Bu arada, merkez kafeterya binasında düzenlenen törene katılmak isteyen bazı türbanlı öğrenciler ikazlar üzerine başlarını açıp girerken, bazı öğrenciler törene girmekten vazgeçerek salondan ayrıldı.

Şanlıurfa'da 1992 yılında kurulan Harran Üniversitesi, 13. kez kapılarını öğrencilerine açtı. 7 fakülte, 11 meslek yüksek okulu bulunan Harran Üniversitesi'nde 2005-2006 akademik yılında Yenişehir, Osmanbey ve Eyyübiye kampüslerinde 2 bin 480'i kız, 5 bin 123'ü erkek olmak üzere toplam 7 bin 603 öğrenci eğitim görecek.