BIST 10.175
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.405,45
HABER /  GÜNCEL

Topbaş'tan flaş Gezi Parkı açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gezi Parkı'nın geleceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim'e düşünülen AVM, otel ve rezidans yapımından vazgeçildiğini açıkladı.

Kent müzesinin düşünüldüğünü belirten Topbaş, Taksim'den Dolmabahçe'ye kadar genişletilmiş bir yeşil alan düzenlemesinin yapılabileceğini söyledi.

Meslek Edindirme Kursları İSMEK'in Eyüp Feshane’de yapılan sergisinin açılışı sonrası gazetecilere konuşan Topbaş, Gezi Parkı ve Taksim'e düşünülen çalışmayla ilgili şunları söyledi:

BU NOKTAYA GELMEMELİYDİ
Boğaziçi Üniversitesi'nden gelenlerle, sanatçılarla, işadamlarıyla , kanaat önderleriyle, 8-10 grup la görüştük. Boyutları bu noktaya gelmemeliydi. Dünyaya yansıma bu olmamalıydı

AVM, OTEL VE REZİDANS YOK
AVM olarak düşünülmüyor. Metrekareye müsait değil. Gezi Parkı olarak bilinen alan 50 bin metrekare civarı 563 ağaç var 72 ağaç taşınabilecek nitelikte çapı 40 santimin altında olduğu için. 26 ağaç da taşınır ama riskleri var olarka gözüküyor. Bir AVM kesinlikle düşünülmüyor. Otel ve rezidans yok. Tamanen kent müzesi veya bir sergi alanı içerisinde değerlendirilebilir.

İSTANBUL’A GINA GELEN AVM'LER
Dün görüştüğüm mimarlar grubu bana dedi ki ‘Topçum Kışlası teklif edilebilir. Gezi Parkını bütüncül plan içinde değerlendirelim.’ Gezi Parkı Dolmabahçe arası. Maçka Parkı dahil olmak üzere daha doğru olur dediler. Ben de mimar olarak bunu değerlendirdim. Özellikle ifade diyorum ki Taksim’de artık orada gündeme gelen esasında İstanbul’da gına gelen AVM değil, birkaç mağaza gibi bahsetmişti

TAKSİM'DEN MAÇKA'YA KADAR YÜRÜME ALANI
Taksim Meydanı ile ilintisi olan yeni bir alan olacak. Taksim'de yayalaştırma alanında daha fazla yeşillendirme olacak. Projelendirmeyi mimarlarla tartışacağız. Divan Oteli’nin arkasına geçen köprü var. Yenilenerek o da insanların Maçka’ya kadar yürüyebileceği bir alan haline getirilebilir. Ağaç sayıları arttırılır. Yayalaştırma alanlarında daha fazla yeşillendirmek.''

MÜZE ŞEKLİNDE DEĞERLENDİRİLECEK
Topçu Kışlası ile ilgili Başbakan ifade etti, Topçu Kışlası’nın yapılmasını Başbakanımız arzu etmekte. Ama daha önce içinde konuşulan AVM, mağaza, otel ve rezidanslar olur diye bir düşünce. Bunlardan vazgeçildi. Müze şeklinde projelendirecek.

TAKSİM PLATFORMU DA RAHATSIZ
Taksim platformunun rahatsız olduğu konu: Birileri bizim adımıza ahkam kesiyor, görüşmeler yapıyor. Biz onları kabul etmiyoruz diyecek kadar net ifade kullandılar. Biz her toplumdan kesimle bir aradayız. Bir takım marjinal grupları kabul etmiyoruz, siyasileri zaten sokmuyoruz dediler.

AVM’Sİ OLMAYAN BİR KENT MÜZESİ OLACAK
Plandan mahkeme kararlarına Bakanlık'tan savunma gelir. Bakanlık da savunmak zorunda. Bizden detaylı bilgi aldılar. Cevaplayacaklar. Son söylediğimiz burada AVM’si olmayan, oteli olmayan, rezidansı olmayan bir kent müzesi olacak. Meydanı kapatmayacak bir düzenleme olacak

BAŞBAKAN TOPÇU KIŞLASI’NIN YAPILMASINI İSTİYOR
Taksim Platformu’nun mimarları "Biz oraya proje bütünlüğü içinde Topçu Kışlası da gelse o zaman konuşuruz. Tek bir yapıya karşıyız" diyorlar. Başbakan da ‘Seçim beyannamemde söyledim. Yerine getireceğim’ diyor. Ama bunu yaparken çevreyi rahatsız etmemek. Otel ihtiyacı olsa bile böyle bir alan değil belki.

ÇALIŞMANIN TOPÇU KIŞLASI İLE OLMADIĞINI ANLATMAMIZ LAZIM
Bu kentin kent müzesi yok. Bunun bir merkezi olabilir. Çalışma yapacağız. Buradaki çalışmaların Topçu Kışlası ile ilgili bir çalışma olmadığını anlatmamız lazım. Topçu Kışlası’nın yapılması orada arzulanmakta

PROJEYİ SERGİLEYECEĞİZ
Burada düşündüğümüz fonksiyonları da içeren projelendirmeyi sergileyeceğiz. Belki bunu Türkiye’de sergilememiz lazım. Benim de çocukluk hatıralarım var orada. Doğru çalışmalar inanıyorum ki halk tarafından destek görür.

PROVOKATÖRLER
Bunları hep yaşadık gördük. Ben 68 kuşağındanım. Bu tip provokatörler toplumun arasına girer. Taksim’de birkaç kişinin kalabalık arasında ‘Hadi yürüyün Beşiktaş’a yürüyoruz’ dedikleri tespit edilmiş. Boğaziçi’nden bir gencimiz ‘’çöp bidonunu aldım elime tam tam yaptım. Bir baktım arkama insanlar peşimden geliyor’’ diyor.

OTOBÜSLERİN YAKILMASI
Çok maksadını aşan eleştiriler var, ithamlar var Başbakanımızla ilgili, genelle ilgili
Medeni bir kentte yaşayan insanın davranışlarının farklı olması lazım
Otobüslerimiz yandı orada. Yepyeni otobüslerdi. İstanbul’a hizmet veriyor. Öğrencilere hizmet veriyor. Otobüsler yakılıp yıkılırsa maliyetini halkın bütçesinden ödüyor. Geçim sıkıntısı çeken insanların haklarından ödüyoruz

68 KUŞAĞINDAN FARKLI
68 kuşağının eylemlerinden farklı bir boyuta gelmiş durumda. Dünyaya yakın, Türkiye ekonomisini düzelttikçe demokratik bir takım talepleri artmakta. Yönetimler olarak bizler de yaptığımız işleri daha iyi anlatmak ve halkımıza artık daha iyi göstermek zorundayız.