BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Topbaş'ın Başmüşaviri şiir katili

Yasa kitabını kızına ithaf ederek bir skandalın altına imza atan Topbaş'ın Başmüşaviri Ömer Türk'ün, "Fuzuli'nin" dediği şiir kimin? Ya şiirdeki hatalar...

Abone ol İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın başmüşaviri emekli Vali Ömer Türk’ün ‘yasa’ kitabının bir belediye kuruluşu olan KİPTAŞ tarafından bastırılması olayı kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

Yasa kitabını kızına ithaf etmesi bir yana asıl tartışma, kamu kaynaklarıyla kitabını basımı üzerinde sürüyor. Bu açıdan da Emekli Vali Ömer Türk’ün işi pek kolay değil. Yaklaşık 10 bin adet basılan ‘yasa kitabı’nın maliyetinin halkın sırtına yüklenmesi ahlaki bulunmuyor.

Kulislerde bu konuda özellikle başkan Topbaş’ın bir açıklama yapması beklenirken, bir başka gerçeğe daha dikkat çekiliyor.

O da şu; Kitapçığı şiiirlerle süsleyen ‘şiirsever başmüşavir’in çok bilinen şiirlerde affedilmez hatalar yapması. Örneğin kitapta ‘merhum’ Fuzuli’nin diye yayınlanan şiir aslında Şair Nedim’e ait. Dahası o şiir bile hatalı yazılmış.
İstanbul’un paha biçilmezliğini anlatan Nedim’in şiiri aynen şöyle:

Bu şehr-i Sitanbul ki bi-misl ü beha dır
Bir sengine yek pare Acem mülkü fedadır.

Yasa kitapçığında bu muhteşem dizeler bakın ne hale gelmiş;

Bu şehri Stanbulki bımıslü bahardır
Bir sengine yekpure bin acem mülkü fedadır.

Herkes işini iyi yapmalı. Üstüne vazife olmayan şeyleri yapmaya kalkınca böyle oluyor. Bize de ‘İstanbul’a kıymayın efendiler…’ demek kalıyor.

Şimdi denilen şu, Başkan Topbaş kendi katkısını da sunduğu ve sürekli destek verdiği başmüşaviri ile yola devam edecek mi? Yoksa kulislerde konuşulduğu gibi bir süre sonra yolları ayrılacak mı?

Bekleyip göreceğiz.