BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

TOKİ'den Ankara'ya bir okul daha

Keçiören-Şenyuva'da yaptırılan 24 derslikli Önder Ata İlköğretim Okulu'nun eğitime açılması nedeniyle tören düzenlendi.

Abone ol

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara'da artık 56 öğrencinin bir arada eğitim gördüğü sınıfların kabul edilemeyeceğini belirterek, hali vakti yerinde olan Ankaralıları okul yaptırarak eğitimin ışığında buluşmaya davet etti.


Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm (KAGKD) Projesi kapsamında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Keçiören-Şenyuva'da yaptırılan 24 derslikli Önder Ata İlköğretim Okulu'nun eğitime açılması nedeniyle tören düzenlendi.

Törene, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan ve Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak katıldı. Törende konuşan Vali Yüksel, TOKİ'yi cumhuriyet tarihinin 'en büyük sosyal
projelerinden biri' olarak nitelendirirken, idarenin şimdiye kadar 20 bin derslik içeren 600'den fazla okul yaptığını belirtti. Yüksel, eğitim altyapısının iyileştirilmesi açısından ise Ankara'nın hala ciddi sayıda okul ihtiyacının bulunduğuna işaret etti. Ankara'da 56 öğrencinin bir arada eğitim gördüğü sınıfların artık kabul edilemeyeceğini vurgulayan Vali Yüksel, eğitim altyapısının kalitesini iyileştirmek için destek gerektiğini belirterek, hali vakti yerinde olan Ankaralılara ''eğitimin ışığında
buluşma, okul yaptırmaları, okullara isimlerini yazdırmaları'' çağrısında bulundu.


TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ise Türkiye'nin, Avrupa ve modern dünya ile bütünleşebilmesi açısından gecekondu dönüşümü, kentsel dönüşüm ve deprem dönüşüm projelerine büyük önem vermesi gerektiğini vurgulayarak, Ankara'nın kuzey giriş kapısı olan Keçiören çevresinde uygulanan Kuzey Ankara Projesi'nin ortaya konan büyük bir siyasi irade ile başlatılabildiğini, böylece Keçiören ve Altındağ'ın çok modern bir görüntüye kavuşacağını söyledi. Bayraktar, ''Kuzey Ankara Projesi kapsamında yapılacak vadi, Ankara'nın, Türkiye'nin gerdanına takılan bir ziynet eşyası olacak. Herkes teşekkür edecek. Havaalanından Ankara'ya giren yabancı rical bu koridoru görünce Türkiye'ye parmak ısıracak. Türkiye'nin büyüklüğünü görecek'' dedi.


Kuzey Ankara Projesi kapsamında 6 ilköğretim okulu, 2 lise yapılacağını, 3 ilkokulun ve 1 lisenin bittiğini açıklayan Bayraktar, proje hakkında şu bilgileri verdi:


''Proje kapsamında hakkı olan herkesi konut sahibi yapıyoruz. Konut hakkı olmayanlara da Karacaören'de yaptığımız 2 bin 400 konutu verdik. Devlet, bölgedeki gecekondularda oturan, hakkı olan ve olmayan hiç kimseyi mağdur etmedi. Kentsel dönüşüm dünyanın en zor işi. Başarıya ulaşmak için kurum taassubu olmadan, bütün kurumların işbirliği yapması gerekiyor. Proje kapsamında 8 bin 100 hak sahibi belirlendi. İlk etapta 4 bin hak sahibine bu ay sonunda konutlarını teslim etmeyi planlıyoruz. Konutların tamamının gelecek yıl Eylül-Ekim aylarında bitirilmesi öngörülüyor.''


TOKİ'nin Ankara'da şimdiye kadar 42 ilköğretim okulu, 16 lise ve 65 bin konut yaptırdığını bildiren Bayraktar, bu konutların 40 bininin alt gelir grubu ve yoksul vatandaşlara yönelik olduğunu, 15 bin konutun da kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yapıldığını söyledi. Bayraktar, halen Türkiye genelinde 174 noktada kentsel dönüşüm projesi uyguladıklarını, toplamda 460 bin konuta ulaştıklarını sözlerine ekledi.

Törende konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, Kuzey Ankara Projesi'nin ''Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi'' olduğunu belirterek, birinci etap kapsamında 18 bin, projenin tamamında 30 bin konut yapılacağını, bunun 100 bin nüfuslu yeni bir kent anlamına geldiğini söyledi. Hak sahiplerine çok yakında konutlarını teslim etmeye başlayacaklarını bildiren Gökçek, mahkeme kararları nedeniyle projenin sonuçlandırılmasının 1,5 yıl geciktiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
''Hak sahibi olup da yerini beğenmeyen bazı vatandaşların mahkemeye başvurup yürütmeyi durdurma kararı alması yüzünden proje gecikti. Bu kararlar olmasaydı, bugün proje 3 kat daha ilerde olurdu. Proje kapsamında 5 bin 400 gecekondu yıkıldı. 6 bin 100 kişi ile anlaşma yapıldı. Bu kişilere toplam 8 bin 100 konut verilecek. 4 bin hak sahibine konutları gelecek ay teslim edilecek. Konutlarınız son derece kaliteli. Buranın insanı vatanına, milletine bağlı, muhafazakar insandır. Konutlarınız helali hoş olsun.''


Kuzey Ankara Projesi kapsamında şimdiye kadar TOKİ ile birlikte 450 milyon lira harcama yapıldığını da bildiren Melih Gökçek, vadi projesinin ve kalan 4 bin 100 konutun da gelecek yıl bitirilmesini planladıklarını, vadiye yapılacak viyadükten sonra eski yolun kullanılmayacağını söyledi. Vadi projesinin konutların değerini en az iki kat artıracağını belirten Gökçek, daire sahiplerine dairelerini projenin tamamlanmasından sonra satmaları uyarısında bulundu. Gökçek, ''Bugün 1 lira eden bir daire, projenin bitmesi ile en az 2 lira edecek. Buradaki dairenizi satıp, Keçiören'de 3-4 daire alabilirsiniz. Eryaman Göksupark'ta projeden önce 25 bin-30 bin lira olan bir dairenin fiyatı, proje biterken 85 bin-100 bin liraya yükseldi. Konutlarınızı proje bitince satın'' dedi.

Proje kapsamında bölgede yıkılan 13 caminin yerine yine 13 yeni cami yapılacağını belirten Melih Gökçek, ''İrtica hortladı, çok cami yapıyorlar'' söylentilerine meydan vermemek için yıkılan camilerin minarelerinin yeni camiler yapılana kadar yerinde tutulduğunu anlattı. İlk caminin Kurban Bayramı'na kadar, 13 caminin ise 1,5 yılda tamamlanmasını planladıklarını anlatan Gökçek, bölgeye 6 ilköğretim okulu ve 3 lisenin hizmet vereceğini söyledi.

Konuşmalardan sonra Vali Alaaddin Yüksel, TOKİ Başkanı Bayraktar, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Keçiören Kaymakamı Mustafa Güler'e plaket sunuldu. Heyet daha sonra okulu gezerken, öğrenciler de halk oyunları gösterisi sundu