BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

TOKİden 6 ihaleye iptal

TOKİ, eski projeler kapsamında gündeme aldığı 9 projeden 6'sını iptal etti. Gerekçe ise ekonoji!

Abone ol Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul-Kayabaşı'nda kurmayı planladığı toplam 60 bin konutluk projede, "çevreye daha duyarlı ve sürdürülebilir şehir" kurmak amacıyla değişikliğe gitti.

Eski proje kapsamında açılan 9 ihaleden 6'sını iptal eden TOKİ, tamamlanan 3 ihale kapsamında inşaat çalışmaları süren konutların bir bölümünü ise İstanbul'da deprem nedeniyle yıkılma riski bulunan konutların sahibine satmayı planlıyor.

Kayabaşı'nda 6.5 milyon metrekare büyüklüğünde arazisi bulunan TOKİ, burada 40 bin konutluk bir proje hazırladı. Toplam büyüklüğü 12.8 milyon metrekare olan alanda özel sektör tarafından da 20 bin konut yapımı öngörüldü.

Kayabaşı bölgesi için İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi tarafından tasarlanan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 11 Nisan 2007'de onayladığı imar planları bulunuyordu. Ancak, yapılan analizler sonucunda, bu planlar ile çağdaş, insan ve çevre odaklı, sürdürülebilir ve ahenkli bir şehir hedefine ulaşmanın mümkün olmadığı belirlendi.

Onaylı bu planlarda, yoğun bir yapılaşmaya izin verildiği, 10 binlerce kişinin yaşayacağı alanda istihdam yaratacak konut dışı kentsel çalışma alanlarının bulunmadığı, Plan Yapım Yönetmeliği'nde asgari alan büyüklükleri belirlenmiş olan sosyal donatı alanlarının standarda uymadığı ve yaklaşık 3 milyon 19,7 bin metre kare eksik bulunduğu, bu durumun çevre ve sağlık sorunlarına yol açacağı, ulaşım aksının topografya ile uyumsuz olduğu görüldü.

Bunun üzerine bu planlarla insan ve çevre odaklı sürdürülebilir bir yerleşim yerinin kurulmasının mümkün olmadığı gerekçesi ile planlamanın, yeni baştan ve farklı bir anlayışla ele alınmasına karar verildi.

Bu amaçla, şehir plancıları, harita mühendisleri, hukukçular, mimarlar ve uygulamacılardan oluşan özel bir ekip oluşturuldu. TOKİ tarafından hazırlanan yeni planlar, 13 Şubat 2008'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından onaylandı.

Eski planda 1.45 olan ortalama inşaat emsaline karşılık, yeni planda emsal değer 1.19'a düşürüldü. Kentsel tasarım ve mimari tasarım çalışmaları gözetilerek, imar mevzuatında öngörülen asgari sosyal donatı alanlarının da üzerinde yer ayrıldı.

Yeşil alanlar ve donatıların birbiri ile bağlı ve bölge içerisinde dengeli dağılmasına önem verildi. Topoğrafya ve jeolojik yapı ile uyumlu ulaşım aksı oluşturulurken, Sazlıdere Barajı ve Gaziosmanpaşa ormanlarına cephe ticaret ve konut alanlarına düşük inşaat emsali verildi.

Bölgede yaşayacak insanların bir kısmının istihdam ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak üzere, 200 dönüme yakın konut dışı kentsel çalışma alanları belirlendi.